Pozorišni bonton

bonton

Bonton:

Na vreme se informišite o repertoaru pozorišta, predstavi koju gledate, rezervišite i kupite karte. Bićete zadovolјniji ako sve ovo odradite na vreme. Ukoliko zakasnite i istekne Vam rezervacija, nemojte kriviti biletare. Ukoliko ne kupite karte na vreme, možete biti nezadovolјni mestom, nemojte kriviti biletare i razvodnike za to.

U pozorište dođite pristojno odeveni (trenerke, mini suknje, šorcevi, iscepane farmerke, sportske patike, papuče, i slično nisu prikladna garderoba). Ukoliko je u pitanju premijera, obucite se svečano.
Dođite čisti i sređeni, ali izbegavajte korišćenje prejakog parfema, smetaćete lјudima oko Vas.

Obavezno koristite garderobu za jakne, mantile, kapute, velike šešire, kišobrane, velike glomazne tašne i slično. Nemojte smetati lјudima oko Vas.

Nemojte kasniti, dođite dovolјno ranije, ako zakasnite nemate pravo da negodujete ako Vam ne bude dozvolјen ulazak u salu, najbolјe je da sačekate prvu pauzu. Ukoliko Vas razvodnici ipak uvedu u salu iako je počela predstava, smestite se na prva slobodna mesta, nemate prava insistirati na svojim mestima. U toku prve pauze možete se premestiti na mesta za koja imate karte.

Ukoliko Vam je predstava nepoznata, ili želite da saznate nešto više o komadu, možete to uraditi putem programa koji se nalazi kod razvodnika u foajeu.

Ukoliko povedete dete u pozorište, objasnite mu pravila ponašanja, informišite ga na vreme o tome šta ćete gledati, ako je nešto nejasno ili ima nekih pitanja, sačekajte pauzu ili kraj predstave za objašnjenja i odgovore.

Kada se smeštate na svoje mesto, a ono se nalazi u sredini reda, obavezno se izvinite onima koje morate podići da biste prošli, a kroz red prolazite okrenuti licem prema lјudima koji već sede.

Ako ste bolesni, imate kijavicu ili kašalј, ostanite kod kuće, Vaš kašalј ili kijavica smetaće ostaloj publici i glumcima, a u sali treba da vlada potpuna tišina.

Nemojte unositi hranu, grickalice, sokove i slično, šuškaćete i biti glasni, smetaćete ostaloj publici i glumcima, a u sali treba da vlada potpuna tišina.

bonton

Obavezno isklјučite mobilne telefone, ili bilo koje druge uređaje, u toku trajanja predstave. Ukoliko ipak zaboravite da isklјučite zvono, a telefon Vam zazvoni u toku predstave odmah ga isklјučite, nemojte se ni slučajno javiti. Uvek možete proveriti propuštene poruke i pozive u toku pauze ili nakon predstave.
Ne šalјite i ne proveravajte tekstualne poruke ili mailove u toku predstave, svetlo Vašeg mobilnog telefona je još jače u mraku, smetaćete lјudima oko Vas, a ako ste blizu scene smetaće i glumcima.

Nemojte fotografisati ili snimati predstavu.
Nemojte pričati, pevati, komentarisati u toku predstave, smetaćete ostaloj publici i glumcima.
Držite noge na podu, nemojte ih podizati na sedište ispred Vašeg.

bonton

Aplauzom nagradite glumce, možete aplaudirati i u toku predstave ali nakon završenog teksta odnosno određene scena. Ukoliko niste sigurni da li je pravi trenutak za aplauz bolјe nemojte aplaudirati. Najveći aplauz je na kraju izvođenja. Ali nemojte preterivati, vikati, ili dobacivati neumesne komentare.

bonton

Ukoliko morate da izađete iz sale ranije, sačekajte prvu pauzu ili sačekajte da se određena scena završi. Nemojte izlaziti u sred scene, jako ćete smetati glumcima.
Nemojte žuriti da izađete kada se završi predstava, sačekajte da se završi aplauz, da glumci odu sa scene ili da se spusti zavesa.

Zahvalјujemo se prijatelјima Pozorišnog bontona:
FAKULTET PRIMENјENIH UMETNOSTI
ODSEK SCENOGRAFIJA
UNIVERZITET UMETNOSTI U BEOGRADU
PROFESOR MR. VESNA ŠTRBAC

Preuzeto sa sajta: Beogradskog dramskog pozorišta