1. Reflektor teatar Festival

27. Nov 2023 – 30. Nov 2023.
Beograd

Po prvi put ove godine, Reflektor teatar Festival #RTF će se održati od 27. do 30. novembra na Dorćol Platzu i u Muzeju nauke i tehnike. U pitanju je regionalni festival društveno angažovanog pozorišnog izraza. Njegova misija je da promoviše eksperimentalne, politične, inovativne forme, s posebnim fokusom na teatarsko stvaralaštvo novih generacija i razvoj mlade publike.

„Svetla strana mene” podnaslov je prvog izdanja Reflektor teatar Festivala, inspirisan naslovom naše tekuće pozorišne sezone „Svetla strana scene”. U sezoni „Svetla strana scene”, fokus je bio na optimizmu, entizijazmu i radosti – kao deficitarnom i alternativnom osećanju, različitom od opšte društvene atmosfere straha, nasilja, podeljenosti i nesigurnosti.

Festival je takmičarske prirode, ne sa ciljem da se forsira kompetitivnost i meritokratija u umetnosti, već zato što je ideja da se procedura odlučivanja o nagradama iskoristi kao platforma za pokretanje šireg društvenog dijaloga o predstavama i temama koje one otvaraju. Takođe, s obzirom da je Festival Reflektor teatra posvećen promociji inovativnog, hrabrog i političnog pozorišta, kao i afirmaciji mladih autora i autorki, nagrade treba da doprinesu većoj vidljivosti njihovog rada u javnosti.

U žiriju festivala su: Filip Grujić, književnik i dramaturg; Maja Maksimović, naučna istraživačica i predavačica na Katedri za andragogiju Filozofskog fakulteta i Marko Panajotović, glumac i jedan od osnivača Reflektor teatra. Pored nagrada stručnog žirija, biće dodeljene i Nagrada publike; Nagrada mladog žirija i Nagrada omladinskog internet portala „Zoomer”.

Puna cena pojedinačne ulaznice je 1200 dinara i možete ih nabaviti putem prodajne mreže Tickets.rs. Ulaznice s popustom od 50% za srednjoškolce i studente, kao i ulaznice sa popustom za grupe možete rezervisati pozivom na broj telefona: 0603008886. Moguće je kupiti i komplet karata po ceni od 3500 dinara

PROGRAM FESTIVALA:

 

Ponedeljak, 27. 11.

Muzej nauke i tehnike, 20 h

„Šta bi rekla Čelsi meni”

Autorski projekat Irene Ristić i Đorđa Živadinovića Grgura

 

Utorak, 28. 11.

Dorćol Platz, 20 h

„Pedagogija otpora Branka Ćopića”

Autor i reditelj: Zlatko Paković

 

Sreda, 29. 11.

Dorćol Platz, 20 h

„bukvalno.otprilike”

Režija: Tadija Čaluković

 

Četvrtak, 30. 11.

Dorćol Platz, 19 h

„Vrpca”

Autorski projekat Aleksandre Arizanović

 

Predstava u čast nagrađenih

Dorćol Platz, 20 h

„Muškarčine”

Koncept i režija: Minja Bogavac i Vojkan Arsić


 

Povezane vesti

vest thumb
01. Dec 2023.

Prvi po redu Reflektor teatar festival pod sloganom „Svetla strana mene” završen je sinoć izvođenjem predstave „Vrpca”