11. Repassage fest

09. nov 2018. - 17. nov 2018.
Ub

Repassage fest je pozorišni festival u organizaciji opštine Ub i Ustanove za kulturu i sport „Ub”, na kome nastupaju najbolja amaterska pozorišta sa prostora bivše SFRJ.

Pozorišni festival je osnovan 2007. godine i posvećen je dvojici velikana pozorišne umetnosti rođenih na Ubu Radomiru Raši Plaoviću, nekada prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu, čiji je glumački dar publika širom zemlje pozdravljala ovacijama, i Aleksandru Aci Popoviću, jednom od najboljih posleratnih srpskih dramskih pisaca. Ustanovi za kulturu i sport je uspelo da prvi put posle 1988. godine i gašenja Festivala amaterskih scena Jugoslavije, koji je nekada održavan na Hvaru, a zatim decenijama u Trebinju, okupi na dopunskom odmeravanju (repasažu) pobednike republičkih takmičenja amatera iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Osnovni cilj Festivala je ponovo zbliživanje bliskih kultura regiona i brisanja granica, bar što se umetnosti tiče, a pre svega, skretanje pažnje šire javnosti, posebno medija, na trajno i neprolazno delo dvojice umetnika, poniklih u našoj sredini, a reprezentuju stubove kulture naše države.

U takmičarskom delu učestvuje šest najboljih amaterskih pozorišta regiona sa pobedničkim ostvarenjima, a kao sastavni deo Festivala je i Okrugli sto kritike, koji se održava posle svake odigrane predstave. Umetničke domete predstava i glumaca ocenjuje stručni žiri, sastavljen od teoretičara, stvaraoca i poznavaoca pozorišne umetnosti (u posebnom prilogu).

Festival prati i bogat prateći program (izložbe, promocije knjiga, tribine), a u okviru manifestacije organizuje se i Veče dobitnika nagrade „Raša Plaović”. Prestižnu glumačku nagradu zajednički dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu i Opština Ub i festivalskoj publici na Ubu predstavilo se nekoliko laureata tog priznanja: Nikola Ristanovski, Vojin Ćetković, Boris Komnenić, Nataša Ninković i Milan Gutović.

Program:

Petak, 9. novembar
Makedonija 
Pozorište pri Domu kulture „Ivan Mazov-Klime", Kavadarci
„Pasivno pušenje" 

Subota, 10. novembar 
Republika Slovenija 
Kulturno društvo "Loški oder", Škofja Loka 
"Goli pianist ali mala nočna muzika"
"Goli pijanista ili mala noćna muzika"

Nedelja, 11. novembar 
Bosna i Hercegovina 
Teatar Fedra, Bugojno 
„Zašto vuk ne pase travu" 

Ponedeljak, 12. novembar 
Republika Hrvatska
Kazalište "Mika Živković", Retkovci 
"Blatne duše" 

Utorak, 13. novembar 
Republika Srbija 
Kulturni centar Kula 
"Rodoljupci" 

Četvrtak, 15. novembar 
Republika Crna Gora 
Bjelopoljsko pozorište, Bijelo Polje 
"Mirovna misija" 

Subota, 17. novembar 
Dodela nagrada 
Predstava u čast pobednika "Hor bečkih dečaka" 
Veče dobitnika nagrade "Raša Plaović"
Gost Olga Odanović, pozorišna i filmska glumica 

Komplet ulaznica za sve predstave - 1.000 dinara.
Pojedinačna cena karte za takmičarske predstave - 200 dinara.
Predstava u čast pobednika "Hor bečkih dečaka" - 500 dinara.