12. Vragolaste pozorištarije

02. okt 2018. - 06. okt 2018.
Smederevska Palanka

Festival dečijeg dramskog stvaralaštva "Vragolaste pozorištarije" osmišljen je i pokrenut 2007. godine. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Smederevska Palanka, a organizator Ustanova Kulturni centar. Festival ima za cilj da doprinese unapređenju pozorišne kulture kod dece i njihovog sveukupnog literarno-scenskog stvaralaštva, da afirmiše vaspitno-edukativni značaj pozorišta i podstiče međusobno upoznavanje, saradnju i razmenu iskustava pozorišnih stvaralaca iz raznih sredina. Takmičarskog je karaktera i održava se svake godine u Smederevskoj Palanci, u drugoj polovini kalendarske godine.
Pravo učešća na Festivalu imaju dečije scene pozorišta, dramske grupe, dramski studiji, dečiji kulturno-obrazovni centri, kulturno-umetnička društva i druge srodne institucije kulture na teritoriji Republike Srbije i šire.

Predstave stiču pravo učešća pobedom na opštinskim, okružnim ili međuokružnim smotrama, festivalima u Republici Srbiji, ili direktnom prijavom organizatoru, koji imenuje i upućuje stručnog selektora festivala da, na osnovu stručne ocene, donese odluku o učešću. Domaćin ne podleže selekciji i na osnovu odluke organizatora, može biti direktni učesnik.

Pravilnikom festivala predviđene su sledeće nagrade: plakete za osvojeno prvo, drugo i treće mesto, kao i za najbolje muške i ženske uloge, diplome za epizodne uloge i ostale pojedinačne nagrade po odluci žirija (za najbolju režiju, scenografiju, kostim, muziku). Od pre nekoliko godina, prema odluci organizatora festivala, dodeljuje se i specijalna nagrada „Jovana Marković“ u čast prerano preminule glumice Dečije i Omladinske scene Palanačkog pozorišta.

Festival Vragolaste pozorištarije je odlično prihvaćen od strane publike, pa tokom četiri do sedam dana, koliko prosečno traje, pozorišna sala Kulturnog centra uvek je ispunjena do poslednjeg mesta. I ove godine festival je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Smederevska Palnka,a održava se dvanaesti put.

Program:

utorak 2. oktobar

14:00 Zvezdano dete - Smederevska Palanka
17:00 Guska na mesecu - Malo Crniće

Sreda 3. oktobar

14:00 Lepotica i zver - Prijepolje
17:00 Od bebe do sebe - Bačka Topola

Četvrtak 4. oktobar

14:00 Lepotica i zver - Kula
17:000 Uspavana Štrecilija - dramska sekcija OŠ HRŠ - Smederevska Palanka

Petak - 5. oktobar

14:00 Pepeljuga - Crvenka
17:00 Pepeljuga u zemlji čuda - Surdulica

Subota 6. oktobar

18:00 Kabare PN - Paraćin
18:45 Dodela nagrada i zatvaranje festivala