14. Joakim Inter Fest

08. okt 2019. - 13. okt 2019.
Kragujevac

14-joakim-inter-festČetrnaesti po redu međunarodni pozorišni festival Joakim Inter Fest će se ove godine odžati od 8. do 13. oktobra u Knjaževsko-srpskom teatru pod sloganom "Ko se boji pozorišta?".

Selektor i umetnički direktor Festivala Slobodan Savić je ove godine izabrao predstave iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije.

O samoj selekciji i festivalu Slobodan Savić je rekao:

Sve u svemu, i uprkos svemu, pred nama je Festival koji slavi estetski sofisticirano i društveno odgovorno pozorište. Od ove godine njegov koncept je evro-regionalni, utemeljen na visokim umetničkim standardima. Odabrao sam predstave koje, u skladu sa referentnim praksama pozorišnog izraza, s jedne strane otvaraju suštinska, ontološka pitanja savremenog čoveka, poniru u njegovu dušu i intimu i, s druge strane, predstave koje se hvataju u koštac i beskompromisno razobličavaju anomalije društvenog života i naopake socijalne, rodne i političke navike. Selekcija je tek malo više od pola posla. Predstoji nam još mnogo rada, pre svega organizatorima i domaćinima Festivala. Ako sve privedemo kraju kako je zamišljeno imaćemo već ove jeseni u Kragujevcu jedan od tri najznačajnija međunarodna pozorišna festivala u Srbiji.

Sve predstave počinju u 20 časova i igraju se na sceni Knjaževsko-srpskog teatra.

Repertoar 14. Joakim Inter Festa
 

Utorak, 8. oktobar

SLIKA DORIJANA GREJA
po romanu Oskara Vajlda,
režija: Stajko Murđev
Dramsko pozorište „Nikola Vaptsarov“, Blagoevgrad, (Bugarska)

Sreda, 9. oktobar

TARTIF
po motivima drame Ž. B. P. Molijera
autorski projekat Igora Vuka Torbice
Srpsko narodno pozorište i Narodno pozorište Sombor (Srbija)

Četvrtak, 10. oktobar

HASANAGINICA
po motivima drame Ljubomira Simovića,
režija: Andraš Urban
Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház (Srbija)

Petak, 11. oktobar

MEDEJINI DEČACI
Jonut Sociu po motivima Euripidove drame
režija: Andrej Majeri
Apolo 111, Bukurešt (Rumunija)

Subota, 12. oktobar

KO SE BOJI VIRDŽINIJE VULF
Edvard Olbi,
režija: Lenka Udovički
Pozorište „Ulisis“ (Hrvatska) i Beogradsko dramsko pozorište (Srbija)

Nedelja, 13. oktobar

ZABAVA ZA BORISA
Tomas Bernhard
režija: Snežana Trišić
Prešernovo pozorište Kranj i Pozorište Ptuj (Slovenija)

Povezane vesti

vest thumb
14. okt 2019.

Predstava „Medejini dečaci“ Teatra Apolo 111 osvojila je Gran pri „Joakim Vujić“ za najbolju predstavu 14. Joakim Inter Festa. 
vest thumb
13. okt 2019.

Pete večeri 14. Joakim Inter Festa izvedena je drama Edvarda Olbija  „Ko se boji Virdžinije Vulf?“, koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i Ulysses teatra iz Hrvatske, u režiji Lenke Udovički.  Predstava je imala beogradsku premijeru pre samo nekoliko dana, a sinoćni prvi festivalski nastup ispraćen je stajaćim ovacijama kragujevačke publike.
vest thumb
12. okt 2019.

Četvrte večeri 14. Joakim Inter Festa izvedena je predstava „Medejini dečaci“ teatra Apolo 11 iz Bukurešta.
vest thumb
11. okt 2019.

Treće večeri 14. Joakim Inter Festa izvedena je predstava „Hasanaginica“ Novosadskog pozorišta, u režiji Andraša Urbana.
vest thumb
10. okt 2019.

Druge večeri 14. Joakim Inter Festa odigrana je predstava „Tartif“, koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, u režiji Igora Vuka Torbice.
vest thumb
09. okt 2019.

Sinoć je u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu otvoren 14. međunarodni Joakim Inter Fest pod sloganom „Ko se boji pozorišta?“ Prve večeri odigrana je predstava „Slika Dorijana Greja“ Dramskog pozorišta „Nikola Vaptsarov“ iz Bugarske.