15. URBAN FEST

01. sep 2019. - 05. sep 2019.
Niš

Studentski kulturni centar Niš sa svojim akademskim pozorištem organizuje “Međunarodni festival studentskih pozorišnih scena - URBAN FEST”. Potraga za novim vrednostima u umetnosti i kulturi generalno, kao i potreba za alternativnim pristupima, oblikovala je ideju o pokretanju festivala pozorišne umetnosti.
Osnivanjem festivala 2005. godine ostvarena je ideja o pokretanju internacionalnog revijalnog festivala studentskog pozorišta u univerzitetskom centru kakav je Niš, a koji za cilj ima afirmaciju i podršku alternativne pozoršne scene i stvaralačkih potencijala, kao i prezentaciju samog pozorišnog stvaralaštva u regionu.
U početku je festival bio samo revijalnog karaktera, i to pod imenom Studentska pozorišna scena Balkana, a predstave su igrane na Кamernoj sceni SКC-a i u Lutkarskom pozorištu. Godine 2011. dolazi do kvalitativnih promena. Festival menja koncepciju, postaje takmičarski uz stručno žiriranje predstava, a ono na šta se fokusira i šta se vrednuje jeste isključivo glumačko otvarenje. 
Takođe festival pod parolom “Ceo grad je pozornica” izlazi iz zatvorenih prostora i organizuje predstave pod vedrima nebom, na najrazličitijim mestima. Pozornice su u parkovima, na parkinzima, trgovima, dvorištima, letnjim pozornicama. Sve ovo je promenilo doživljaj umetnosti i odnos glumac - gledalac, unapredilo ga je. Pozorišna umetnost je makar na nekoliko dana postala ljudima na dohvat ruke.

U okviru festivala Urban fest organizuju se i mnoge prateće aktivnosti kao što su jednodnevne radionice, okrugli stolovi, predstavljanje novih studentskih tekstova, publikovanje festivalskog biltena uz aktivno učešće studenata, brojna druženja i još mnogo toga.

Festival traje 5 dana a na kraju međunarodni tročlani stručni žiri bira najbolja glumačka ostvarenja i dodeljuju se nagrade, a to su : 

-Ćele Кula - za najbolje glumačko ostvarenje;
-Car Кonstantin - za najbolju mušku glavnu ulogu;
-Carica Teodora - za najbolju žensku glavnu ulogu;
-Naisa - za najbolju žensku epizodnu ulogu;
-Naisa - za najbolju mušku epizodnu ulogu; 

Ove godine će se održati 15. Urban fest, a članovi žirija su Borjana Gerogieva, docent na FDU u Sofiji (predsednica žirija), mr Ivana Savić, scenograf (član) i Uroš Milojević, glumac (član). Selektor je i ove godine glumac Aleksandar Mihailović.

PROGRAM FESTIVALA:

01.09.2019 - ,, 27- i drvo je reklo nemoj'' AU Banja Luka, Republika Srpska, BiH (20:30h)
,,Porodične priče'' Nezavisna produkcija AU Banja Luka, Republika Srpska, BiH (22:00h)

02.09.2019 - ,,Totovi'' Akademsko pozorište SKC Kragujevac (20:30h)
,,Noć Helvera'' Teatar Promena, AU Novi Sad, Srbija (22:00h)

03.09.2019 - ,,Mamin dašak u svemiru'' Akademsko pozorište SKC Niš (20:30h)
,,Gradovi usamljenosti'' Nezavisno omladinsko pozorište ,,Nova scena-2'', Belgorod, Rusija (22:00h)

04.09.2019 - ,,Garderober'' , Teatar 5, Beograd, Srbija (20:30h)
,,Čekaonica za bolje sutra'' Dramski studio Daske, Laktaši, Republika Srpska, BiH (22:00h)

05.09.2019 - ,,Život moj'' FU Priština, Kosovska Mitrovica, Srbija (20:30h)
,,Tačka'' CZNTK Abrašević, Kragujevac, Srbija (22:00h)
 

IZVOR: skc-nis.com

Povezane vesti

vest thumb
05. sep 2019.

Izveštaj sa četvrte večeri 15. Urban festa. 
vest thumb
03. sep 2019.

Izveštaj sa druge večeri 15. Urban festa.