18. Međunarodni pozorišni festival "Slavija" 2019.

09. mar 2019. - 16. mar 2019.
Beograd

18-festival-slavijaMeđunarodni pozorišni festival "Slavija" će se održati po osamnaesti put od 9. do 16. marta u istoimenom beogradskom pozorištu.

Međunarodni karakter festivala potvrđuje i izbor predstava koje dolaze iz Bugarske, Španije, Rusije, Češke, Hrvatske, Gruzije, ali i iz Srbije. Završne festivalske večeri ansambl pozorišta domaćina će, u čast izvođača, izvesti komediju "Most ljubavi" po motivima teksta "Ljubav" Mareja Šizgala u režiji koju je realizovala Tea Puharić.

Profesor Raško Jovanović je povodom selekcije predstava između ostalog izvajio:

Ako usvojimo ono mišljenje poznatog francuskog glumca i reditelja Žana Vilara prema kojem „Pozorište nije analitička demonstracija naših životnih uslova; ono je ditiramb – pesma naših dubokih želja ili onog čemu se rugamo“ onda možemo reći da međunarodni pozorišni festival „Slavija“ već skoro dve decenije peva zanosni ditiramb želja naših ljubitelja pozorišta, i to na najlepši način, lišavajući se ugađanja pomodnim pravcima i pretencioznih nastojanja da se bude moderan po svaku cenu. Jednostavnije rečeno – na ovom festivalu već godinama se prikazuju i procenjuju odabrane predstave sa raznih strana sveta, odnosno traga se za najboljim među odabranim ostvarenjima realizovanim na pozornicama širom sveta. Festival „Slavija“, kao vršnjak 21. veka, i danas se bori sa zastarelim shvatanjima, koja proizilaze iz pitanja može li postojati privatna festivalska manifestacija, bez obzira što su privatne pozorišne družine u našoj sredini već vekovima postojale, kao što uostalom i danas postoje i deluju. Ostavljajući po strani ovakva formalistička pitanja, moramo istaći da u osvit svakog proleća ovaj Festival omogućuje Beograđanima i njihovim gostima uzbudljive pozorišne doživljaje, i to na istočnoj vračarskoj padini, na kojoj su, koliko još pre pola stoleća, u montiranim šatorima na platou kod Krušedolske ulice nastupali gostujući cirkusi. Osnovna osobenost ovogodišnjeg, osamnaestog po redu, međunarodnog festivala „Slavija“ svakako je njegova programska raznovrsnost.

Žiri koji će odlućiti o najboljoj predstavi festivala je sastavljen od Raška Jovanovića, teatrologa i pozorišnog kritičara iz Srbije, koji je i predsednik žirija, Nine Mazur, teatrologa i pozorišnog kritičara iz Nemačke i Slavenka Saletovića reditelja iz Srbije. Najbolja predstava u celini će biti dobitnik statuete Don Kihot u izradi vajara Nikole-Kolje Milunovića.

Sve predstave počinju u 20 časova, a festival će otvoriti naša čuvena glumica Rada Đuričin.
 

Program festivala
 

Subota, 9. mart

NE ŠALITE SE SA LJUBAVLJU
A de Mise / P. Denchev
Državno dramsko pozorište “Konstantin Veličkov”
Bugarska

Nedelja, 10. mart

KRVAVA SVADBA
F. G. Lorka / P. Domenech
Pozorišna kompanija “Abrego Producciones”
Španija

Ponedeljak, 11. mart

ZAGONETNE VARIJACIJE
E. M. Šmit / M. Mihailova
Vladimirsko dramsko akademsko pozorište
Rusija

Utorak, 12. mart

OBLAK U PANTALONAMA
V. Majakovski / K. Mladenović
Pozorište ” Deže Kostolanji”
Srbija

Sreda, 13. mart

NEPRISTOJNI
P. Vogel /J. Babek
Kamerno dramsko pozorište Prag
Republika Češka

Četvrtak, 14. mart

DA UMREŠ OD SMEHA
K. Durang / M. Kovač
Koprodukcija Pozorište Rugantino I Planet Art
Hrvatska

Petak, 15. mart

DUPLET
V. Havel /H Pinter / K. Abashidze
Profesionalno državno dramsko pozorište Kutaisi
Gruzija

Subota, 16. mart

MOST LJUBAVI
po M. Šizgal / T. Puharić
Dragana Dabović, Anđela Kiković, Janko Cekić
Pozorište Slavija