2. Teatar na raskršću

07. sep 2021 – 14. sep 2021.
Niš

Od 7. do 14. septembra u niškom Narodnom pozorištu biće održan 2. Teatar na raskršću.

Kao jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora, „Teatar na raskršću“ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, države Srbije i grada Niša, kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih praksi i posvećen je izazovima i perspektivama savremenog pozorišta.

Ovogodišnji festival otvoriće predstava „Čudo svetog Georgija”, koju su zajedno radila pozorišta iz Niša, Plevena (Bugarska) i Arada (Rumunija). Publika će imati priliku da gleda predstave iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Rumunije.

Na festivalu će se dodeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, kostimografsko i scenografsko ostvarenje, originalnu scensku muziku, censki pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Pored glavnih nagrada, na festivalu će biti dodeljene i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara. 

PROGRAM

Utorak, 7. septembar

Otvaranje festivala

19:30 - „Čudo svetog Georgija”, Dramsko-lutkarski teatar „Ivan Radoev”, Pleven, Bugarska; Narodno pozorište Niš, Srbija; Teatar „Joan Slaviči” – Arad, Rumunija

Sreda, 8. septembar

19:30 - „Za sada je sve ok”, Kruševačko pozorište, Srbija

Četvrtak, 9. septembar

19:30 - „Dan kada ja više nije bilo ja”, Beogradsko dramsko pozorište, Srbija

Petak, 10. septembar

19:30 - „Život je san”, Teatar „Zong”, Sofija, Bugarska

Subota, 11. septembar

19:30 - „Kons: Novo doba”, Prešernovo gledališče Kranj, Slovenija

Nedelja, 12. septembar

19:30 - „Pazi na prazninu”, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, Hrvatska

Ponedeljak, 13. septembar

19:30 - „Ko je ubio Dženis Džoplin?”, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Srbija

Utorak, 14. septembar

Zatvaranje festivala

19:30 - „Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji ne vode nikuda”, Severni Teatar Satu Mare – „Mihaj Rajku” trupa, Satu Mare, Rumunija