22. Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije

13. apr 2018. - 22. apr 2018.
Kragujevac

Prvi Pozorišni susreti održani su 1996. godine, na inicijativu učenika Specijalnog matematičkog odeljenja Prve Kragujevačke gimnazije. Ove godine se po 22. put ova manifestacija održava ova manifestacija čiji je primarni cilj upoznavanje i druženje gimnazijalaca širom Srbije, ali i podizanje kulturno-moralne svesti kod mladih ljudi i vraćanje pozorišta u svakodnevnicu meštana ovog grada

Ove godine, Kragujevačkoj publici predstaviće se 14 predstava iz Valjeva,  Zemuna, gimnazija iz Lebana, Šabačka gimnazija, „Svetozar Marković“ iz Subotice, gimnazija iz Prokuplja, „Miloš Savković“ iz Aranđelovca, Požarevačka gimnazija, gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, više škola iz Beograda (Filološka gimnazija, gimnazija „Miloš Crnjanski“, Prva beogradska gimnazija i gimnazija“Mihailo Petrović Alas“) i domaćini manifestacije- Prva kragujevačka gimnazija. Glasanjem po završetku predstave, posetioci će izabrati koja predstava će osvojiti nagradu publike.

Ovogodišnji žiri čine: Vojin Vasović, filmski i pozorišni reditelj; Jasmina Dimitrijević, glumica Knjaževsko-srpskog tatra, i Pavle Jozić, dramaturg.

Sve predstave Pozorišnih susreta igraće se na sceni Knjaževsko-srpskog teatra, najstarijeg i vrlo uticajnog srpskog pozorišta.

Povodom ovogodišnjih, 22. Susreta,  razgovarali smo sa Miroslavom Miškom Petrovićem, selektorom ovogodišnjih Susreta i jednim od organizatora koji dugi niz godina učestvuje u realizaciji ovog projekta.

Pozorišni susreti učenika gimnazije Srbije predstavljaju važnu kulturnu manifestaciju ne samo za grad Kragujevac već i za celu Srbiju. Smatram da je to najdugovečnija manifestacija ovog grada i usuđujem se da kažem da nije samo pozorišna manifestacija već je i obrazovno-vaspitnog karaktera i to je ono što obeležava ovogodišnje susrete- rekao je Petrović.

Ovo su dani kada je nama sve potaman i kada mi  koji se bavimo profesionalno pozorištem imamo tu privilegiju da vidimo kako to izgleda kad je naivno u onom najlepšem smislu, kada je još u cvatu i ima moć da promeni stvarnost i realnost današnjice. Svi smo svesni gde živimo i kako živimo i zato je na gimnazijalcima iz cele Srbije od najsevernije tačke, to je ove godine gimnazija iz Subotice, do najjužnije prijavljene tačke, Prokuplja, koliko se proteže ovogodišnja takmičarska grupa. Mogu  reći da gimnazijalci mogu da se podiče da im je Kragujevac veoma važan i da su susreti jedna istorijska odrednica koja traje više od dve decenije. Važno je pored te naivnosti koja je vrlo lekovita da kažemo da su iz susreta za ove 22, a zapravo 23 godine, stasali mnogi profesionalni glumci, reditelji,  dramaturzi i ostali pozorišni, filmski i televizijski radnici i neke godine kada se stvarno bude podvlačila crta, primetićemo da je spisak pozamašan i Kragujevac treba da bude ponosan na to- dodao je selektor.

Ovogodišnji Pozorišni susreti učenika gimnazije počinju 13.aprila i traju do 22.aprila 2018.godine u Knjaževsko-srpskom teatru, pod sloganom „Odrazi se“.

Revijalna predstava „Pokondirena tikva“ gimnazije iz Kozarske Dubice biće odigrana 20.aprila u 16h.

Završna  svečanost festivala održaće se u nedelju 22.aprila od 13h.

 

Petak 13. april

17:00 ZLOSTAVLJANJE- Valjevska gimnazija i svečano otvaranje

20:00 NA RASKRSNICI- Zemunska gimnazija 

Subota 14. april

17:00 MILUNKA SAVIĆ- Gimnazija „Mihailo Petrović Alas”, Novi Beograd 

Nedelja 15. april

17:00 SVE JE U REDU- Gimnazija iz Lebana 

Ponedeljak 16. april

16:00 DRAGA JELENA SERGEJEVNA- Šabačka gimnazija

20:00 ROMEO I JULIJA, neočekivano vesela tragedija- Gimnazija „Miloš Crnjanski”, Beograd 

Utorak 17. april

13:00 KOLUBARSKA BITKA- Prva beogradska gimnazija

17:00 1974- Gimnazija „Svetozar Marković” iz Subotice 

Sreda 18. april

13:00 DAR- Gimnazija „Miloš Savković” iz Aranđelovca

17:00 HAMLET IZ MRDUŠE DONJE- Gimnazija iz prokuplja 

Četvrtak 19. april

16:00 SLAMNI ŠEŠIR- Požarevačka gimnazija

20:00 U VREME KONZULA- Filološka gimnazija, Beograd 

Petak 20. april

13:00 SAN LETNJE NOĆI- Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj”, Novi Sad

20:00 (PO)BEDNICI- Prva kragujevačka gimnazija

Autor: Ivana Franich