25. FEP (Festival ekološkog pozorišta)

22. avg 2019. - 25. avg 2019.
Bačka Palanka

Ovogodišnji, 25. po redu FEP, održaće se od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci pod sloganom „Srcem, štapom i kanapom“. Ono što je novo je lokacija festivala, koji je premešten u Slovački dom. Iako u samom nazivu festivala vidimo da je namenjem deci i mladima, na njega su dobrodošli svi ljudi, bez obzira na godine.

Bačkopalanačkoj publici ove godine četiri festivalska dana ulepšaće pozorišta, trupe i organizacije iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Rusije, Bosne i Hercegovine i Srbije i to sa predstavama: KAŠTANKA po tekstu A. P. Čehova u koprodukciji Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar (Hrvatska), OD KAPLJICE DO OKEANA, autorski projekat trupe Hiša otrok in umetnosti (Ljubljana, Slovenija), KAPLJICE, trupe La Società della Civetta (Bolonja, Italija), BAJKE ZA JEŽA, teatra Kovčeg (Sankt Peterburg, Rusija), NOT THE RIGHT LEG, u koprodukciji Tri Groša, CIRKUSFERA i Otvorenog pozorišta DKSG (Beograd, Srbija), JESENJA IGRA, Slobodne scene Subotice (Subotica, Srbija), S RAZLOGOM, Kazališna družina Pinklec i LOFT-a (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo - Loft) (Čakovec/Zagreb, Hrvatska), ČUDESNI KONTINENTI, Nevid teatar (Banja Luka, Bosna i Hercegovina). Odabir predstava koje će biti izvedene na festivalu donela je selektorka festivala, dramaturškinja Tijana Grumić.

Nagrada „Dobro drvo“ dodeliće se u 4 kategorije: nagrada za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija (50.000,00 rsd i plaketa), nagrada za predstavu najbližu deci po odluci dečijeg žirija (plaketa), nagrada za najbolju predstavu po glasovima publike (plaketa) i pojedinačne nagrade po odluci stručnog žirija.

Program festivala će i ove godine biti obogaćen sa čak 10 kreativnih radionica, o kojima se možete više informisati putem sledećeg linka http://www.fep.org.rs/25fep-odabrane-radionice.html . Još jedna novina, pored promene lokacije, je udruživanje FEP-a i Palanačkog Dunav Festa, a rezultat je raznolik muzički program koji će biti izveden na platou ispred sporstke hale „Tikvara“. Pored glumca, reditelja,scenariste, gitariste i pevača Nikole Pejakovića Kolje nastupiće i Stereo Banana, Buč Kesidi, Čovek bez sluha i mnogi drugi. Pored radionica i raznovrsnih muzičkih nastupa, u okviru pratećeg programa festivala nalaze se predstava „Mikrokozma“ u produkciji Umetičke trupe Radio.Nica iz Beograda u režiji Nikole Zavišića, i kratkometražni dokumentarni film „Isoland“ čiji je autor i reditelj Nikolina Spasić.

Izveštaje sa sva četiri festivalska dana možete pratiti preko portala Hoću u pozorište, ali, u koliko ste u mogućnosti, vidimo se na jubilarnom FEP-u koji od 1994. donosi kulturu, smeh i uživanje građanima Bačke Palanke, ali i svima onima koji ga posete.

Povezane vesti

vest thumb
25. avg 2019.

Treći dan ovogodišnjeg Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade, kao i prethodna dva, započeo je kreativnim  radionicama. Četvrtog dana su objavljeni i pobednici festivala.
vest thumb
25. avg 2019.

 

Početak drugog dana ovogodišnjeg Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade obeležile su radionice za mališane.