3. Pozorišno proleće

16. apr 2018. - 23. apr 2018.
Šabac

sabacko-prolece„Pozorišno proleće“, festival koji u prvi plan ističe prikazivanje najboljih predstava iz prethodne godine, održaće se i ove godine u Šapcu. Počeće 16. aprila, a trajaće punih osam dana. Ovaj festival je vrlo značajan za pozorišnu scenu u Srbiji baš zbog toga što svojim opstankom nastavlja jedan vid borbe za opstanak provincijskog pozorišta.

Selektor i direktor festivala, Zoran Karajić, je pažljivo odabrao najbolje predstave iz 2017. godine, a pri izboru je najviše osluškivao glas pubilke. Tako će se u takmičarskom delu igrati sedam predstava iz najboljih pozorišta u Srbiji. „Pozorišno proleće“ će 16. aprila svečano otvoriti Branislav Lečić, nakon čega će se igrati predstava „Urnebesna tragedija“ u produkciji pozorišta Atelje 212. Sutradan će se Beogradsko dramsko pozorište predstaviti predstavom „Iz života insekata“, dok će dan nakon toga Jugoslovensko dramsko pozorište izvesti predstavu „Tako je (ako vam se tako čini)“. „Mala mađarska pornografija“ je predstava koju će odigrati Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház. Domaćini, odnosno Šabačko pozorište, odigraće predstavu „Rubište“. Narodno pozorište u Beogradu će se na ovom festivalu igrati dve predstave, od kojih je jedna u koprodukciji sa Bitef teatrom, „Carstvo nebesko“, dok će predstavom „Carstvo mraka“ biti zatvoren takmičarski deo festivala.

U čast nagrađenih će 23. aprila biti izvedena premijera drame „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza u režiji Nebojše Bradića, a u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Šabačkog pozorišta.

Treće „Pozorišno proleće“ imaće i veoma bogat prateći program, pa će se u Šapcu čitati drame sa javnog konkursa Sterijinog pozorja, biće održan okrugli sto o položaju pozorišta u unutrašnjosti Srbije „Kako opstati“, a u porti šabačke crkve biće organizovan program „Značajne žene u Srbiji“ u okviru koga će se igrati tri monodrame – „Povratak kraljice Marije Karađorđević“, „Milunka“ i „Nadežda Petrović“. Organizatori su najavili i promociju časopisa „Kod 21“ i promociju knjige „Suština Milosti“ Pitera Bruka.

Važno je napomenuti da će predstave u takmičarskom delu ocenjivati regionalni žiri u sastavu: reditelj Karpo Aćimović Godina (Ljubljana), glumac Nikola Ristanovski (Skoplje) i reditelj Aleksandar Lukač (Toronto). Nakon svake izvedene predstave će biti održan okrugli sto koji će voditi teatrolog Dragana Bošković.

GLAVNI PROGRAM FESTIVALA
velika scena Ljubiša Jovanović

16. APR 20:00  URNEBESNA TRAGEDIJA Atelje 212, Beograd
17. APR 20:00  IZ ŽIVOTA INSEKATA Beogradsko dramsko pozorište 
18. APR 20:00  TAKO JE (AKO VAM SE TAKO ČINI) Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd
19. APR 20:00  MALA MAĐARSKA POROGRAFIJA Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház
20. APR 20:00  RUBIŠTE Šabačko pozorište
21. APR 20:00  CARSTVO NEBESKO Narodno pozorište i Bitef teatar Beograd
22. APR 20:00  CARSTVO MRAKA Narodno pozorište Beograd

PREDSTAVA U ČAST NAGRAĐENIH
23. APR 20:00  BANOVIĆ STRAHINJA Narodno pozorište Priština i Šabačko pozorište - premijera! 

PRATEĆI PROGRAMI
 
U okviru pratećeg programa predviđeno je javno čitanje dramskih tekstova koji su ušli u najuži izbor na konkursu Sterijinog pozorja i okrugli sto o položaju pozorišta u unutrašnjosti Srbije i načinima njihovog opstanka u aktuelnoj društvenoj situaciji.
 
U porti šabačke crkve u večernjim terminima biće organizovan program Značajne žene srpske u okviru koga će biti izvedeno nekoliko monodrama - Ljiljana Stjepanović će izvesti Povratak kraljice Marije Karađorđević, Vesna Stanković Milunku, a Biljana Ðurović Nadeždu Petrović.
Organizatori su najavili i promociju prvih deset brojeva časopisa za kulturu i umetnost KOD 21 koji izdaje Šabačko pozorište, kao i knjige Suština milosti Pitera Bruka, izdavačke kuće Clio i Kulturnog centra Beograda. 
 
Cene karata: U pretprodaji do 01. aprila: Glavni program festivala, Velika scena Ljubiša Jovanović - 20h pojedinačna karta – 1000 din, komplet karata za dve predstave – 1600 din, komplet karata za tri predstave – 2400 din, komplet karata za sve predstave – 5500 din (u pretprodaji do 4000 din).