34. Nušićevi dani

19. apr 2017. - 28. apr 2017.
Smederevo

Pozorišni festival „Nušićevi dani“ održaće se 34. put u Smederevu, ove godine u periodu od 19. do 28. aprila i pod sloganom „Nušić, savremeni, svevremeni“.

Pretfestivalski program počinje 19. aprila predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“ smederevskog pozorišta „Kreativni haos“ koju je prema drami Ljubomira Simovića režirala Nevena Rakočević.

U delu programa posvećenom Nušićevim laureatima ove godine nastupiće glumica Gordana Đurđević Dimić, dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru 2007. godine. Na sceni u Centru za kulturu Smederevo ona će sa Miodragom Petrovićem 20. aprila igrati u predstavi „Dragi moj lažljivče“ , koprodukciji Kulturnog centra Sremski Karlovci i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, prema tekstu Džeroma Kiltija i u režiji Tibora Vajde.
U sklopu pretfestivalskog programa gostovaće 21. aprila predstava za decu „Čarobna dolina“, rađena u koprodunusicevi-dani-2017kciji „Teatra na Savi“ i udruženja „Hajde obraduj dan“. Tekst i režiju za predstavu koja će u okviru pozorišnog matinea za mališane imati dva izvođenja (sa početkom u 11 i 12 sati) potpisuje Tatjana Malinov.

Ansambl Gradskog pozorišta Jagodina na „Nušićevim danima“ gostuje 21. aprila sa predstavom „Sumnjivo lice“ prema delu Branislava Nušića, u rediteljskoj interpretaciji Branislava Nedića, koji je režirao i predstavu „Zvezdana prašina“ Gradskog pozorišta „Teatar 91“ iz Aleksinca, po tekstu jednog od najznačajnih domaćih dramskih pisaca Dušana Kovačevića. „Zvezdana Prašina“ je poslednja u nizu predstava koje će publika videti u pretfestivalskom programu, a na velikoj sceni Centra za kulturu biće izvedena 22. aprila.

Program svečanog otvaranja 34. pozorišnog festivala „Nušićevi dani“ koji će se održati 23. aprila obuhvata polaganje venaca na spomenik Branislavu Nušiću i otvaranje izložbe pozorišnih plakata „Sumnjivo lice“ na kojoj će biti predstavljeni radova studenata Odseka grafičkog dizajna Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.
Nakon zvaničnog otvaranja festivala, biće izvedena prva od predstava koje je selektor Bratislav Petković, dramski pisac, uvrstio u festivalski program Nušićevih dana, „Mrešćenje šarana“, u izvođenju glumaca Ateljea 212, prema tekstu Aleksandra Popovića i u režiji Milana Neškovića.

Predstava „Nosorog“ Narodnog pozorišta Kikinda na „Nušićevim danima“ igraće se 24. aprila, a poklonici pozorišta biće u prilici da se upoznaju sa rediteljskim pristupom delu Ežena Joneskog jednog od najnagrađivanijih domaćih pozorišnih reditelja mlađe generacije, Snežane Trišić.

Kultna predstava „Buba u uhu“ Ljubiše Ristića, prema vodvilju Žorža Fejdoa, sa novim, mladom i poletnom glumačkom postavom koja pripada ansamblu KPGT-a na festivalskom repertoaru je 25. aprila. Istog dana, nakon izvođenja predstave „Buba u uhu“, u ambijentu kafane „Dardaneli“ održaće se program „Stand down sa Nebojšom Milovanovićem“, predstava u formi monodrame u kojoj glumac uz odgovarajuće slajdove i muzičke aranžmane govori poeziju srpskih pesnika: Vladislava Petkovića Disa, Miroslava Antića, Branka Miljkovića, Jovana Dučića…

Teatar Carte Blanche predstaviće se 26.aprila na „Nušićevim danima“ komedijom „Hor „bečkih“ dečaka“ u produkciji „Yugoarta“ iz Beograda , po tekstu Miroljuba Nedovića, u režiji Irfana Mensura, koji je tekst adaptirao ideji pozorišnog igranja.

Niz predstava u festivalskom programu biće zaključen prvim mjuziklom nastalim po delu Branislava Nušića, „Mister Dolar“, u izvođenju Pozorišta na Terazijama. U spektakularnoj završnici takmičarskog programa, 27. aprila, učestvovaće stotinak izvođača koje je okupio rad na mjuziklu u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića.

Poslednje večeri 34. „Nušićevih dana“, 28. aprila, u kafani „Dardaneli“ dramski umetnik Nebojša Ilić će u okviru programa „Glumci pesnici“ govoriti poeziju svojih kolega. Nakon toga publiku očekuje program dodele nagrada tokom koga će biti proglašeni dobitnici Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, Nagrade „Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni stručnog žirija.

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru biće dodeljena istaknutoj glumici Mileni Dravić.
Tokom završnog programa biće prikazan dokumentarni film posvećen delu Milene Dravić, a festival će zatvoriti Kabare Nušiću u čast u kome će učestvovati Ljiljana Stjepanović, Vesna Stanković, Vanja Milačić, Nebojša Dugalić i Slobodan Stefanović.

Stručni žiri za dodelu Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, kao i Nagrade „Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni stručnog žirija na ovogodišnjim „Nušićevim danima“ radiće u sastavu: Ana Sofrenović, dramska umetnica, Božidar Stošić, dramski umetnik i Miloš Jagodić, pozorišni i radio reditelj.

Program 34. Nušićevih dana

Pretfestivalski program - Sreda, 19. 4. 2017.
Velika dvorana, 20.00
★ Pozorište „Kreativni haos” Smederevo
Ljubomir Simović - PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ

Četvrtak, 20. 4. 2017.
Velika dvorana, 20.00
★ NUŠIĆEVI LAUREATI
Veče sa Gordanom Đurđević Dimić, dobitnicom Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru 2007. godine.
★ KC Sremski Karlovci i Srpsko narodno pozorište Novi Sad
Džerom Kilti - DRAGI MOJ LAŽLjIVČE

Petak, 21. 4. 2017.
Velika dvorana, 11.00 i 12.00
★ „Teatar na Savi” i Udruženje „Hajde obraduj dan”
Predstava za decu - ČAROBNA DOLINA

Velika dvorana, 20.00
★ Gradsko pozorište Jagodina
Branislav Nušić - SUMNjIVO LICE

Subota, 22. 4. 2017.
Velika dvorana, 20.00
★ Gradsko pozorište „Teatar 91” Aleksinac
Dušan Kovačević - ZVEZDANA PRAŠINA

Program svečanog otvaranja - Nedelja, 23. 4. 2017.

Plato ispred Centra za kulturu Smederevo, 19.00
★ Polaganje venaca na spomenik Branislavu Nušiću

Galerija Centra za kulturu Smederevo, 19.30
★ Otvaranje izložbe pozorišnih plakata „Sumnjivo lice” (Studenti Odseka grafičkog dizajna Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.)

Velika dvorana, 20.00
Otvaranje 34. pozorišnog festivala „Nušićevi dani”
★ Atelje 212 Beograd
Aleksandar Popović - MREŠĆENjE ŠARANA

Ponedeljak, 24. 4. 2017.
Velika dvorana, 20.00
★ Narodno pozorište Kikinda
Ežen Jonesko - NOSOROG

Utorak, 25. 4. 2017.
Velika dvorana, 20.00
★ Pozorište „KPGT”
Žorž Fejdo - BUBA U UHU

Kafana „Dardaneli”, 21.30
STAND DOWN SA NEBOJŠOM MILOVANOVIĆEM Gosti: Milena Vasić i Vlasta Velisavljević

Sreda, 26. 4. 2017.
Velika dvorana, 20.00
★ Teatar „Carte Blanche”
Miroljub Nedović - HOR „BEČKIH” DEČAKA

Četvrtak, 27. 4. 2017.
Velika dvorana u 20 sati
★ Pozorište na Terazijama
Branislav Nušić - MISTER DOLAR

Dodela nagrada - Petak, 28. 4. 2017.
Kafana „Dardaneli”, 19.00
★ GLUMCI-PESNICI
Poeziju glumaca govori Nebojša Ilić

Velika dvorana, 20.00
★ Dodela Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru glumici Mileni Dravić
★ Dodela Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija
★ Dodela Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike
★ Dodela Nagrade „Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni stručnog žirija
Dokumentarni film o glumici Mileni Dravić, dobitnici Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru

★ KABARE NUŠIĆU U ČAST
Učestvuju: Ljiljana Stjepanović, Vesna Stanković, Vanja Milačić, Nebojša Dugalić, Slobodan Stefanović i orkestar.

Informacije o kartama

Cena ulaznice za prve četiri predstave u festivalskom programu: 600,00 dinara.
Cena ulaznice za predstavu „Mister Dolar”: 800,00 dinara.
Cena ulaznice za program „Nušićevi laureati”: 200,00 dinara.
Cena ulaznice za dečju predstavu „Čarobna dolina”: 100,00 dinara.
Pretfestivalski programi (predstave „Putujuće pozorište Šopalović”, Sumnjivo lice”, „Zvezdana prašina”) su besplatni.
Prateći programi („Standdown sa Nebojšom Milovanovićem” i „Glumci pesnici”) su besplatni.
Program dodele nagrada je besplatan.
Popust od 20% za organizovanu posetu (minimum 30 ulaznica) za sve predstave za koje se naplaćuje ulaznica.
Za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za studente (do navršenih 26 godina) popust od 25% za balkon (za ostvarivanje prava na popust potrebno je na biletarnici pokazati đačku knjižicu ili overen indeks).

Rezervacije na telefone 026/4624-815 i 064/829-5345 ili na e-mail adrese: centar@sdkultura.org.rs, biletarnica@sdkultura.org.rs