4. Pozorišna revija kreativnog osmišljavanja sveta (PRKOS)

27. avg 2018. - 31. avg 2018.
Knjaževac

Pozorišna revija kreativnog osmišljavanja sveta ili skraćeno PRKOS četvrtu godinu za redom održaće se u knjaževačkom Domu kulture. U periodu od 27. do 31. avgusta posetioci će moći da pogledaju 5 omladinskih ansambla i to iz Rače, Banja Luke, Velike Plane, Lebana i Beograda.

Pravo prijavljivanja na PRKOS imali su dramski studiji, školske dramske sekcije, amaterska pozorišta, studentska pozorišta i akademije za dramsku umetnost (zaključno sa trećom godinom). Na ovogodišnji konkurs prijavilo se 22 dramska kolektiva iz Srbije i Republike Srpske.

„Pozorišna Revija Kreativnog Osmišljavanja Sveta (PRKOS) i ove godine, kao i u predhodne tri, odabirala je i pozivala dramska ostvarenja koja predstavljaju hrabar i kreativan pozorišni rezultat, jer samo dobra predstava može biti i kreativna i savremena i značiti pomak unapred. Dve su bitne karakteristike ovogodišnje selekcije PRKOS-a. Najpre raznovrsnost tema koje se kritički odnose prema problemima mladih, a i u društvu uopšte; i druga karakteristika je raznovrsnost žanrova kroz promišljeno kreiranje scenskog događaja i uživanje u pozorišnoj igri kao umetničkom činu koji otkriva viši smisao bavljenja teatrom.“, za Hoću u pozorište istakao je Vladimir Putnik, selektor festivala.

Na ovogodišnjem PRKOS-u knjaževačka publika imaće priliku da vidi predstave:

  • 27.08. „Preljubnici“, Kulturnog centra Rača, urnebesni vodvilj
  • 28.08. „Ostajte“, Scene Nezavisnog univerziteta Banja Luka, predstavu koja tretira pitanje dobrovoljne emigracija mladih ljudi;
  • 29.08. „Vila Sašino“, Amaterskog pozorišta Masuka iz Velike Plane, predstavu o „osvajanju slobode“ i pravu na sopstveni stav i izbor;
  • 30.08. „Sve je u redu“, Amaterskog pozorišta Gimnazijalac iz Lebana, predstavu o vršnjačkom nasilju, netolerantnosti, pogrešnom vaspitnom usmerenju;
  • 31.08. „Sekund i 35 stotinki“, Teatra 011 iz Beograda, predstavu koja otvara pitanja poput šta se događa kada se zavist i novac umešaju u sport

 

Sve predstave se igraju od 20 časova na velikoj sceni Doma kulture Knjaževac.

Prateći program PRKOS-a ove godine obuhvatiće izložbu portreta „Velikani našeg glumišta“ slikarke Ane Popov i učešće Dečije dramske grupe RTS-a koja će posednje festivalske večeri prikazati performans pripreman tokom petodnevne radionice.

Povezane vesti

vest thumb
04. sep 2018.

Došlo je peto veče PRKOS-a... I to je to, finale, počelo je odbrojavanje...
vest thumb
30. avg 2018.

Dok su tokom prve večeri festivala PRKOS Knjaževčani mogli da se gromoglasno smeju gledajući urnebesnu zavrzlamu na sceni, druge su večeri mogli da se smeju samo kiselo i ironično, možda i puštajući poneku suzu.
vest thumb
28. avg 2018.

Komedijom Preljubnici u izvođenju Kulturnog centra „Radoje Domanović“ iz Rače otvoren je 27. avgusta 2018. u Knjaževcu četvrti po redu festival Pozorišna revija kreativnog osmišljavanja sveta, poznatiji kao – PRKOS.