48. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

11. Mar 2018 – 14. Mar 2018.
Zrenjanin

   Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije republička je manifestacija koju organizuje UNIMA. 48. put po redu, Susreti će od 11. do 14. marta biti održani u Zrenjaninu i na njima će učestvovati sva profesionalna lutkarska pozorišta Srbije predstavljajući svoja najznačajnija ostvarenja iz prethodne sezone. Pored toga, Susreti su od velike važnosti za lutkarsku umetnost, zbog čega je pored programa igranja upriličen i prateći program festivala. Poput važnosti Sterijinog pozorja za dramska pozorišta, Susreti su najznačajnija lutkarska manifestacija u zemlji. 

   O dodeli nagrada na 48. Susretima PPLS odlučivaće tročlani stručni žiri u sastavu dr Marina Milivojević Mađarev - teatrolog, docent na Katedri za dramaturgiju Akademije umetnosti u Novom Sadu, Jelena Milić Zlatković – višestruko nagrađivana kreatorka lutaka i scenografije, i Jovan Caran – višestruko nagrađivani glumac NP „Toša Jovanović“ u penziji, reditelj, kreator lutaka i scenografije, autor tekstova i predstava.

Budući da je održavanje festivala posle 15 godina ponovo organizovano u Zrenjaninu i njegovom pozorištu, nesumnjivo je, prema rečima predsednika UNIME Igora Bojovića, da će u tih nekoliko dana Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije dovesti u centar pažnje Grad i podsetiti na vremena kada je upravo Zrenjanin imao značajno mesto na svetskoj mapi lutkarstva.

PROGRAM FESTIVALA

Nedelja, 11. mart

18.00 - (otvaranje 48. Susreta PPLS) „Vesela kuća“ (S.Pešić, režija: I. Tot, NP „Toša Jovanović”)

Ponedeljak, 12. mart

10.00 -„Orfej” (dramatizacija i režija: T. Valov, Dečje pozorište Subotica) 
13.00 -„Ivica i Marica” (S. D. Nanova, režija: T. Valov, Dečje pozorište Subotica, na mađarskom)
19.00 -„Aska i vuk” (I. Andrić/T. P. Stanković, režija: T. P. Stanković, NP „Duško Radović“)

Utorak, 13. mart

10.00 -„Ježić Žožo“ (K. Krstev, režija: E. Mrdaković, Pozorište mladih)
18.00 -Princezin rođendan (prema O.Vajldu, režija: T. Valov, Pozorište za decu Kragujevac)

Sreda, 14. mart 

10.00 -„Alisa i zemlji čuda (R. Radović, režija: Z. Lozančić, Pozorište lutaka Niš)
15.00 -„Bubamarac“ (J. Popović, režija: D. Mihajlović, PL „Pinokio”)
20.00 - (zatvaranje 48. Susreta PPLS) predstava dece iz Gračanice: Budi to što jesi“, po motivima priče Florijana Zdenjeka, adaptacija i režija: Boško Boškov, nakon čega sledi dodela nagrada. 

Prateći program 48. Susreta PPLS koncipirali su Ivana Kukolj Solarov i Tatjana Paskaš, a prema rečima Senke Petrović, glumice i rediteljke, a ovog puta u ulozi moderatorke festivala, svrha i cilj pratećeg programa jeste promovisanje lutkarstva, ali i zrenjaninskog pozorišta u ulozi domaćina 48. Susreta. U četiri dana koliko festival traje, u Zrenjaninu će se okupljati najrelevantnija imena iz oblasti lutkarstva, kao i teatrološki autoriteti, a u zrenjaninskom pozorištu održati lutkarska radionica i ekskluzivno promovisati pozorišne publikacije i poetska izdanja za decu:

PRATEĆI PROGRAM FESTIVALA:

Ponedeljak, 12. mart

16.00 - Izdavačka saradnja Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i 
Pozorišnog muzeja Vojvodine (Scena „Todor Manojlović”, NP „Toša Jovanović”)

Utorak, 13. mart

16.00 - teatrološki i prevodilački radovi o lutkarstvu dr Zorana Đerića (Scena „Todor Manojlović” NP „Toša Jovanović”)

Sreda, 14. mart

11.00–13.00 - lutkarska radionica Gavran i lisica(Probna sala NP „Toša Jovanović“)

17.00 - promocija poezije za decu Predraga Bjeloševića (Dečje odeljenje Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“)

Sva izvođenja predstava u glavnom programu održavaju se u velikoj sali NP „Toša Jovanović”, ulaz na predstave je slobodan, ali ograničen prema raspoloživim mestima u sali.