55. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“

15. maj 2019. - 22. maj 2019.
Kraljevo

Кraljevačko pozorište će prvi put biti domaćin poznatog festivala profesionalnih pozorišta ,,Joakim Vujić”. Biće to 55. smotra pozorišta, koja imaju profesionalne glumačke ansamble iz više gradova Srbije bez Beograda, a trajaće od 15. do 22. maja.

Od ukupno 24 prijavljene predstave, od kojih su čak 17 rađene po tekstovima domaćih autora, selektorka ovog festivala Branislava Ilić, dramaturškinja, odabrala je sedam, koje će biti u konkurenciji za nagrade.

Tako će festival otvoriti domaćini, kraljevačko pozorište, predstavom ,,Sumnja“, koju je po tekstu Džon Patrika Šenlija režirao Jug Đorđević. Naredne večeri glumci pozorišta iz Prištine i Šapca izvešće predstavu ,,Banović Strahinja“, za koju je tekst napisao Borislav Mihajlović Mihiz, a režirao Nebojša Bradić. Treće festivalske večeri nastupiće glumci iz Кruševca sa predstavom ,,Animals“ po tekstu Uglješe Šajtinca i režiji Snežane Trišić. U subotu 18. maja publici će se predstaviti Кnjaževsko-srpski teatar iz Кragujevca predstavom ,,Negri“, za koju je tekst napisao njihov osnivač Jakim Vujić, a u ulozi rediteljke je Anđelka Nikolić. Sutradan uveče sledi predstava ,,Triptih o radnicima“ autora T. Grumića, S. Mađarevića i S. Radojkovića, a u režiji Juga Đorđevića, u izvođenju glumaca pozorišta iz Čačka.

Pretposlednjeg dana festivala nastupiće užičko pozorište sa predstavom ,,Ali grad me je štitio“, urađenoj po tekstu Tanje Šljivar, a u režiji Bojana Đorđeva. Festival zatvaraju glumci iz narodnih pozorišta Lazarevca i Vršca predstavom ,,Naši preci jedite sa nama“, za koju je tekst napisao Goran Milenković, a režirao je Stevan Bodroža. Programom je predviđeno da u čast nagrađenih šabačko pozorište izvede predstavu ,,Pretposlednja panda ili statika“ po tekstu Dina Pašuta, a i režiji Maksima Miloševića.