6. Mater terra festival

07. dec 2019. - 07. dec 2019.
Beograd

U kulturnom centru „Magacin“ u ulici Kraljevića Marka u subotu 7.decembra održaće se šesti beogradski festival „Mater Terra“, na kome će dramske grupe i studiji osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta pokazati svoje predstave. Festival se realizuje u saradnji Centra za dramu u edukaciji i umetnosti-CEDEUM i Udruženja Umetnička Utopija-UUU. Predstave festivala imaju zadatak da se bave temama iz oblasti ekologije i “ekologije duše”. 

„Ekologija duše“ je nova kovanica koja određuje teme predstava, na predlog umetničke direktorke Festivala, Sanje Krsmanović Tasić, i podrazumeva zdrave i razvijene međuljudske odnose, otvorenost i prihvatanje drugog i drugačijeg, razvijanje empatije i aktiviranje solidarnosti i podrške.

Specifičnost Festivala je i u tome da nije takmičarski, već pruža mogućnost razgovora i razmene između mladih izvođača, nastavnika, roditelja, dramskih pedagoga i stručnog tima Festivala, koji prati Festival i zatim šalje pisanu evaluaciju dramskim pedagozima. Stručni tim se ove godine sastoji od Ane Popović, rediteljke, kao i glumaca Maje Mitić i Nenada Radovića.

Festival se odvija pod Pokroviteljstvom Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom, koja j prepoznala nastojanje CEDEUM-a da razvija i unapređuje aktivnosti koje se tiču kreativnog umetničkog obrazovanja. Ovo je posebno značajno u predstojećoj godini obeležavanja desetogodišnjice Uneskove Seulske agende koja se tiče umetničkog obrazovanja.

Ovogodišnji festival „Mater Terra“ (lat. „majka zemlja“) posvećen je obeležavanju tridesetogodišnjice donošenja Konvencije o pravima deteta. 32. član Deklaracije nalaže da: „Svako dete ima pravo na odmor i slobodno vreme, na učešće u igri i rekreativnim aktivnostima koje odgovaraju uzrastu deteta i na slobodno učešće u kulturnom životu i umetnosti. Poštovaće se i podsticati pravo deteta na puno učešće u kulturnom i umetničkom životu i biće podržano pružanje odgovarajućih i jednakih mogućnosti za kulturne, umetničke, rekreativne i slobodne aktivnosti.“

Svi učesnici Festivala su dobitnici „Ekološke zvezde“, priznanja za širenje poruka plemenitosti i ekologije kroz pozorišni izraz, a „Ekološki putokaz“ dobijaju one organizacije i pojedinci koji su svojim doprinosom omogućili da se Festival održi i razvija.

Festival i ove godine nema finansijsku podršku, a tim uključen u njegovu realizaciju je zahvalan štampariji Jošić Printing Centar koja će obezbediti program, plakate kao i Zvezde i Putokaze ovogodišnjeg Festivala.

7.12. Kulturni centar Magacin u Kraljević Marka

10:00-12:00

Kuća od čokolade - Pozorišna trupa Hator, Obrenovac
Pozdravi nekog - OŠ ”Janko Veselinović”, dramska grupa “Maslačak”, Beograd     
Zbunjena bajka - OŠ “Vuk Karadžić”, dramska grupa “Vuk”, Beograd

12:00-13:00 KRUG Razgovor o predstavama sa učesnicima, stručnjacima i voditeljima grupa.

14:00-18:00
Devojke na uzdi - Češko pozorište Češke besede Beograd
Rijaliti škola - Dom učenika poljoprivredne škole   PK “,Beograd
Desilo se. - Pravno-birotehnička škola “Dimitrije Davidović”,Pozorišna radionica “DD”, Zemun
Čujem vrati se, čujem ostani - Dramski studio „Šmiranti“, Novi Sad
Sedam kilometara uzbrdo, u oba smera - Geološka i hidrometeorološka škola "Milutin Milanković", Beograd
Turbo generacija - Medicinska škola “Beograd”

18:00-19:00 Razgovor u krugu o predstavama sa učesnicima, stručnjacima i voditeljima grupa.

8.12. Teatar levo
20.00
KUTIJE Teatar Levo u saradnji sa Blue Gloves Features i Purple-Planet
Nakon predstave sledi razgovor sa učesnicima