6. Novi tvrđava teatar

04. jul 2019. - 09. jul 2019.
Čortanovci

Šesti Novi tvrđava teatar održaće se u periodu od 4. do 9. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, pod sloganom: „Takvi smo kakvi smo – pozorište zna“.  Selektorka i umetnička direktorka festivala je Vida Ognjenović, koja objašnjava: „Pozorište zna o nama mnogo više no što bismo mi hteli da bude obznanjeno. Zna kad smo iskreni, a kad prevejani lažovi“.

 Povodom ovogodišnje selekcije, Ognjenović je izjavila da je jedini kriterijum bio raznovrsnost, u bilo kom pogledu, od naslova i pristupa, preko radionice, do krajnjeg rezultata, a na festivalu će učestvovati i dve istraživačke predstave. „Zainteresovanost za učešće bila je velika, i nama je stiglo preko trideset CD-ova sa predstavama koje sam ja odgledala, dok nisam sastavila ovaj repertoar“, kako izjavljuje selektorka i dodaje da ove godine dve predstave nisu mogle nastupiti na festivalu, od kojih je jedna iz Zagreba, a druga iz Srbije.

Ovogodišnji budžet iznosi rekordnih 10 miliona dinara, iako, prema rečima glumca Jugoslava Krajinova, put do realizacije nije bio lak. U ovogodišnjoj selekciji u Vili Stanković odigraće se pet predstava, s početkom u 21h. Jedini izuzetak biće predstava „Kavkaski krug kredom“, koja će se na izričit zahtev reditelja zbog tehničke zahtevnosti produkcije igrati u SNP-u.

U žiriju će se ove godine naći pozorišna kritičarka Darinka Nikolić, glumac Radoje Čupić i rediteljka Olivera Đorđević. Proglašenje pobednika biće 9. jula u 21 čas, nakon čega će, u čast nagrađenih, studenti druge godine Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda odigrati predstavu „Ženidba i udadba“, po tekstu Jovana Sterije Popovića.

Posetiocima festivala obezbeđen je prevoz do Vile Stanković iz Beograda, gde će polazak autobusa biti u 19 časova ispred Pete beogradske gimnazije, dok će u Novom Sadu polazak biti u 20 časova sa stajališa kod Srpskog narodnog pozorišta. Pojedinačna cena ulaznica je 700 dinara, dok komplet karata iznosi 3500 dinara. Karte za festival biće u prodaji od 26. juna na svim prodajnim mestima GIGSTIX-a.

Program

Četvrtak, 4.jul

SAN O MILENI
režija i dramaturgija Jelena Bogavac
Produkcija Udruženja „Artista“ Požarevac

Petak, 5. jul

OPSADA VENECIJE
režija Mikele Modesto Kazarin
Pozorište „Tudor Vianu“ Đurđu, Rumunija

Subota, 6. jul

KAVKASKI KRUG KREDOM
režija Paolo Mađeli, prema Bertoltu Brehtu
NP Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Nedelja, 7. jul

VENTILATOR
režija Jaka Ivanc, prema Karlu Goldoniju
Koprodukcija gledališča Koper i Novosadskog pozorišta/ Újvidéki Színház 

Ponedeljak, 8. jul

ŽENE IZ TROJE
režija Nebojša Bradić, prema Euripidu
NP Priština i pozorište „Zoran Radmilović“ Zaječar

Utorak , 9. jul

ŽENIDBA I UDADBA  (u čast nagrađenih)
Studenti II godine glume Fakulteta savremenih umetnosti Beograd
Klasa profesora emeritusa Vide Ognjenović

Povezane vesti

vest thumb
10. jul 2019.

Poslednjeg dana festivala „Novi tvrđava teatar” održana je svečana dodela nagrada festivala i u čast nagrađenih odigrana je predstava „Ženidba i udadba”.
vest thumb
09. jul 2019.

Predstava „Žene iz Troje“ obeležila je peto veče festivala „Novi tvrđava teatar“, održanog u Vili Stanković u Čortanovicma.
vest thumb
09. jul 2019.

Četvrte večeri festivala „Novi tvrđava teatar“ prikazana je predstava „Ventilator“, u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Gledališča Koper, koju je režirao Jaka Ivanc. 
vest thumb
07. jul 2019.

Predstava Bertolda Brehta „Kavkaski krug kredom“ Narodnog pozorišta Sarajevo, u režiji Paola Mađelija, obeležila je treće veče festivala „Novi tvrđava teatar“.
vest thumb
06. jul 2019.

Drugo veče festivala „Novi tvrđava teatar” u Čortanovcima obeležila je predstava „Opsada Venecije”, rumunskog pozorišta Tudor Vianu iz Đurđua.
vest thumb
05. jul 2019.

Predstava „San o Mileni“ u režiji Jelene Bogavac otvorila je sinoć šesti Novi tvrđava teatar.