7. Mater terra festival

29. nov 2020 – 29. nov 2020.
Beograd

7-mater-terra-festivalZbog trenutne situacije, doneta je odluka da se ovogodišnji festival održi prvi put u onlajn formi. Zbog specifičnosti Mater terra festivala u kome učesnici gledaju predstave jedni drugih, a zatim otvoreno razgovaraju o svom i radu drugih, o izazovima i procesima rada u dramskom obrazovanju, u krugu u kome su svi jednaki, i najmlađi učesnici, njihovi pedagozi, roditelji, stručni tim i organzatori festivala, tragalo se za onlajn formom koja bi uslišila ove specifičnosti.

Linkovi sa predstavama će biti poslati svim učesnicima, i biti objavljeni široj javnosti na sam dan festivala na zvaničnoj Facebook stranici Mater terra festivala, 29.11. dok će se u 17 časova ostvariti Okrugli sto, preko Zoom platforme, na kome će se razgovarati o predstavama. Za razgovor o predstavama treba se prethodno prijaviti na mejl festival.mater.terra@gmail.com. U petak, 27. novembra, od 17-19 časova će se održati okrugli sto sa temom ,,Dramsko obrazovanje u kriznoj 2020. Kako dalje?" takođe preko Zoom platforme, za koji su moguće prijave putem mejla cedeuminfo@gmail.com.

Mater terra predstavlja izmeštanje fokusa jednog Festivala u kojima učestvuju deca i mladi, sa kompeticije i selekcije na solidarnost i podršku, tako da će svaka grupa dobiti nagradu, „Ekološku zvezdu”, a dramski pedagozi i voditelji grupa i pisanu stručnu evaluaciju. Ovogodišnji stručni time festivala čine Ljubica Beljanski Ristić i MInja Bogavac.

Program

Ovogodišnje onlajn izdanje sadrži tri predstave koja su nastale u kreativnom procesu rada sa decom i mladima.

Predstavu „Žirafa i hijene” pozorišta PATOS iz Smedereva, inspirisanu basnama, u kojoj su učesnici, osnovnoškolci, sami pisali tekstove koje su postavljali na scenu.

„Kulturociklin 2m” Grupe Kulturociklin iz Kruševca, koja se, na duhovit ali i otrežnjujući način bavi problemima nastalim u toku pandemije i brigom o emocionalnom i mentalnom zdravlju u trenucima krize. Pre svega značajna jer se iz vizure deteta razmatra njegov položaj u trenutcima kada je okružen nerazumevanjem od strane odraslih, strahom, izolacijom, nasiljem.

Teatar mladih iz Novog Sada će se predstaviti predstavom „Šest portreta Pavla Beljanskog”, koja će nam omogućiti da se i sami, ovog puta virtuelno, nađemo u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, prošetamo prostorijama galerije i pogledamo predstavu koje je već sa uspehom igrana ove jeseni na festivalu UPAD u Novom Sadu.