7. Pozorišni dani Jovana Đorđevića

15. okt 2019. - 19. okt 2019.
Senta

Sedmi po redu festival „Pozorišni dani Jovana Đorđevića“ održaće se od 15. do 19. oktobra ove godine u Senti, u organizaciji Kamerne scene „Miroslav Antić“, koja predstavlja jedno od vodećih amaterskih pozorišta u Srbiji.

 

Festival nosi naziv osnivača Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, prvog upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu i pisca stihova naše himne „Bože pravde“, Jovana Đorđevića, koji je rođen upravo u Senti, malom mestu na severu Bačke, davne 1826. godine. „Pozorišni dani Jovana Đorđevića“ su festival koji je za svojih šest godina postojanja našao svoje mesto na mapi pozorišnih festivala Srbije, iako predstavlja jedan od većih kulturoloških događaja u ovom delu zemlje, a stvar koja ovaj festival razlikuje od drugih je ta što njegov sam karakter nije takmičarski već pozivni. Slogan ovogodišnjeg festivala glasi „Budi slobodan – budi hrabar“ koji je odabran prema predstavama koje će se ove godine naći u zvaničnoj selekciji.  Svečanu priliku otvaranja festivala do sada su imali: Milivoje Mlađenović, Dejan Mijač, Radoslav Milenković, Zoran Đerić kao i amaterski dramski stvaraoci, u dva navrata, koji imaju značajno mesto u amaterskom pozorišnom stvaralaštvu Srbije. Ove godine festival će otvoriti glumica Mirjana Karanović.

Jedan od organizatora festivala, Radovan Zubac, za naš potral rekao nam je nešto više o festivalu i njegovoj atmosferi: „Kada smo krenuli u realizaciju organizacije jednog takvog festivala, bili smo vođeni željom da našoj publici, ne samo iz naseljenog mesta Senta, već i svim ljubiteljima pozorišne umetnosti iz potiskog regiona, pružimo mogućnost da na jednom mestu vide predstave koje su u neku ruku po kvalitetu obeležile minulu pozorišnu sezonu. Veliki je broj mesta, odnosno gradova, iz kojih su dolazila pozorišta na ovaj festival. Pomenuću samo neka od njih: Beograd, Jagodina, Požarevac, Crvenka, Kula, Loznica, Rača, Bogatić, Beočin, Kovin. Pored toga, kao jedna od programskih orijentacija je bila i ta da svake godine ugostimo, ako ne dve onda bar jedno pozorište koje dolazi iz našeg neposrednog okruženja, odnosno inostranstva. Ove godine u goste nam dolazi pozorište iz Slovenije, tačnije iz Škofija Loke, dok su pre njih učesnici festivala bila pozorišta iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ograničenje budžeta nije nikakva novost kada su u pitanju kulturne manifestacije kod nas, ali upravo ono nam nije dalo prostor da po pitanju regiona budemo angažovaniji i pored toga što ideje nisu manjkale.“

PROGRAM

15.10.2019.

19:45  Otvaranje festivala

Festival otvara Mirjana Karanović, dramska umetnica iz Beograda

20:00  Kulturno društvo „Lošti oder“, Škofja Loka, Slovenija
         „STRASTI, LAŽI IN MAČEK V ŽAKLJU
         Režija: Miloš Golob

16.10.2019.

20:00  Pozorište „Raša Plaović“, Ub
         „HAMLET U SELU MRDUŠI DONJOJ
         Režija: Duško Ašković

17.10.2019.

20:00  Pozorište „Stevan Sremac“, Crvenka
         „SLUČAJNA SMRT JEDNOG ANARHISTE
         Režija: Igor Pavlović

18.10.2019.

20:00  Račansko pozorište kulturnog centra „Radoje Domanović“, Rača
         „SLUČAJ
         Režija: Dejan Cicmilović

19.10.2019.

20:00  Studio glume – Teatar 011, Beograd
         „PRLJAVI PLES
         Režija: Nataša Radonjić

Povezane vesti

vest thumb
20. okt 2019.

Poslednje večeri festivala „Pozorišni dani Jovana Đorđevića“ u Senti prikazana je predstava „Prljavi ples“ u izvođenju Teatra 011.
vest thumb
19. okt 2019.

Četvrti dan festivala „Pozorišni dani Jovana Đorđevića“ u Senti
vest thumb
18. okt 2019.

Treći dan "Pozorišnih dana Jovana Đorđevića"
vest thumb
17. okt 2019.

Drugog dana festivala „Pozorišni dani Jovana Đorđevića“.
vest thumb
16. okt 2019.

U utorak, 15. oktobra, počeo je sedmi po redu festival „Pozorišni dani Jovana Đorđevića“ u Senti.