7. Šekspir festival

12. sep 2020 – 16. sep 2020.
Novi Sad

„Betoven i Šekspir“ u izvođenju Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, nesvakidašnji spoj dvojice umetničkih velikana, otvoriće sedmi po redu Šekspir festival koji će se održati od 12. do 16. septembra u Čortanovcima. Manje je poznato da je Betoven upravo u Šekspiru nalazio inspiraciju za mnoga svoja dela, posebno za gudačke kvartete, a kroz uvertiru za Koriolana i Buru direktno se odužio svom umetničkom idolu.

Šekspir festival, jedinstven je kulturni događaj koji je prošle godine Evropska mreža festivala i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

Festival je osmišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočarao vreme negujući uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca,  od početka se održava uz pomoć i podršku Pokrajinske vlade, Opštine Inđija, Ministarstva kulture, Grada Novi Sad, UNIQA osiguranja i MTS Telekom Srbija.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković - izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Ovaj festival jedinstvena je prilika da domaća publika pogleda trenutno najpopularnije komedije srpskih pozorišta koje se igraju po Šekspirovim delima.  Uz poštovanje zdravstvenih preporuka, Festival koji se tradicionalno održava na otvorenom, organizuje se uz smanjen kapacitet publike zbog preventivnih mera i fizičke distance.

Cena ulaznica je 500 dinara.

 

DATUM VREME OPIS MESTO
Subota 12. septembar 19:30 Gudački kvartet Beogradske filharmonije
ŠEKSPIR i BETOVEN
Vila Stanković Čortanovci*
Nedelja 13. septembar 19:30 Narodno pozorište Niš / Kruševačko pozorište / Nišville Jazz teatar festival
KAKO VAM DRAGO
Koncept: Nikita Milivojević
Vila Stanković, Čortanovci*
Ponedeljak 14. septembar 19:30 Šabačko pozorište
DVA VITEZA IZ VERONE
Režija: Mia Knežević
Vila Stanković, Čortanovci*
Utorak 15.
septembar
19:30 Srpsko narodno pozorište / Novi Sad
ROZENKRANC i GILDENSTERN SU MRTVI
Režija: Igor Pavlović
Vila Stanković, Čortanovci*
Sreda 16. septembar 19:30 Šekspir festival
MOJ ŠEKSPIR
Koncept: Nikita Milivojević
Vila Stanković, Čortanovci*

* U slučaju vremenskih nepogoda predstave se izvode u Srpskom narodnom pozorištu (Novi Sad), o čemu će na web i fb stranici festivala biti istaknuto obaveštenje na dan izvođenja predstave do 16.30 h.

 

 

Povezane vesti

vest thumb
18. sep 2020.

Izveštaj sa poslednje večeri 7. Šekspir festivala. 
vest thumb
17. sep 2020.

„Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” u režiji Igora Pavlovića, a po čuvenom tekstu Toma Stoparda. 
vest thumb
14. sep 2020.

Izveštaj sa druge večeri 7. Šekspir festivala.
vest thumb
13. sep 2020.

Sinoć, 12. septembra u 19.30, na otvorenoj sceni smeštenoj u Vili Stanković u Čortanovcima svečano je otvoren ovogodišnji, sedmi po redu Šekspir festival.