Bitef Prolog

12. sep 2020. - 14. sep 2020.
Beograd

Bitef Prolog, svojevrsna najava spojednog 54. i 55. izdanja Bitefa zakazanog za 2021. godinu, održaće se od 12. do 14. septembra ove godine. 

Bitef Prolog će se odvijati pod sloganom odloženog 54. Bitefa Na ivici budućnosti  sadržaće pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i razgovore, kaoi susrete sa pozorišnim umetnicima.Središnji događaj ovog programa će bitiizvedba predstave Dolina jeze u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini Protokol i Minhenskog Kameršpile-a. Ova predstava je bila jedna od nosećih i u konceptu odloženog 54. izdanja festivala,a koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma u najširem značenju, odnosno projekciji sveta u kojem čovek više neće biti u centru, te će se stvoriti mogućnost za obnovu ekološke ravnoteže. Na estetskom planu, festival je bio koncipiran tako da preispituje živo scensko prisustvo na sceni, upotrebu dronova, holograma i robota u pozorišnim produkcijama, kao i koreografije koje podrazumevaju „dehumanizaciju’’ izvođača.

Trodnevni program Bitef Prologa će se odvijati isključivo u Bitef teatru i na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović u Bitef gradu, u skladu sa strogim zdravstvenim procedurama nametnutim epidemijom korona virusa.

Od pratećih programa, održaće se tradicionalni Susreti sa autorima, Filozofski teatar, performans novog cirkusa, međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije, kao i izlaganje jedne od vodećih svetskih teatrološkinja, Erike Fišer Lihte, na temu odnosa između digitalnog i živog pozorišta.

Prema rečima Ivana Medenice, glavni razlog za održavanje Bitef-Prologa je to što je u timu Bitefa prevagnuo stav da treba uložiti maksimalan napor da se i ove godine desi makar „uzorak“ Bitefa. Razlog je i kontinuitet festivala, koji nikada u istoriji nijeprekidan, ali i nešto još bitnije: da se pokaže kako je pozorište, uz poštovanje svih bezbednosnih standarda, moguće i u uslovima pandemije, ne samo kao umetnička praksa već i kao jedna od najbitnijih manifestacija javne sfere kao prostora kritičkog mišljenja i dijaloga. Kako je rekao, Bitefova misija je uvek bila da probija led, pa je i zbog toga bilo važno da se organizuje Bitef Prolog.

U toku je prodaja ulaznica za predstave Bitef Prologa putem sajta https://festival.bitef.rs/.  Ulaznice se mogu rezervisati i putem mejla blagajna@bitef.rs, ili na broj telefona +381 69 899 24 00. 

Cena pojedinačne karte za svaku od dve predstave je 2.000 dinara, dok su za onlajn rezervacije određeni popusti od 10 do 20 posto.

 


 

Kompletan program pronaći ćete ovde..

 

 

Povezane vesti

vest thumb
15. sep 2020.

Od subote 12. do ponedeljka 14. septembra, pod sloganom Na ivici budućnosti, održan je Bitef-Prolog
vest thumb
13. sep 2020.

Juče je na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović svečano otvoren Bitef-Prolog