Drugi Internacionalni festival pozorišta

14. dec 2020 – 18. dec 2020.
Vrnjačka Banja

Drugi po redu Internacionalni festival pozorišta u Vrnjačkoj Banji (IFP) biće održan od 14.12. do 18.12. na online platformi. 

drugi-internacionalni-festival-pozoristaInternacionalni festival pozorišta u Vrnjačkoj Banji (IFP) kreiran je 2019. godine, a pokrenulo ga je udruženje građana KUNST Lab (Kultura, umetnost i nauka za stanovništvo). Cilj je da se kulturne i umetničke potrebe stanovnika Srbije ne samo zadovolje, već i podignu na viši nivo, a u kontekstu unapređenja nacionalnog kulturnog identiteta. Ovaj festival prevazilazi jaz između realnih potreba publike i (ne)dostupnosti kulturnih i umetničkih sadržaja van prestonice, kroz doprinos decentralizaciji kulture i umetnosti i njihovom približavanju stanovnicima centralne Srbije, Raškog okruga i šire.

Ovaj festival istovremeno afirmiše mlade i posebno talentovane domaće stvaraoce, dok ističe i ono najbolje što nudi etablirana srpska pozorišna i kulturna scena. Takođe, festival promoviše srpsku kulturu i umetnost u regionu i svetu, dok paralelno domaćoj javnosti nudi najbolje internacionalne primere kulturnog i umetničkog stvaralaštva. Na taj način IFP nastoji da bude najbolji ambasador kulture i umetnosti Srbije.

IFP je apolitična i van-ideološka forma, koja se bavi isključivo afirmativnom kritikom socioloških, kulturoloških i drugih fenomena savremenog, neretko konzumerističkog i materijalističkog, života u cilju unapređenja kvaliteta ličnosti i pojedinačnog i kolektivnog integriteta, kroz ispravnu percepciju kulture i umetnosti. Time je uloga IFP-a mnogo značajnija, jer publici nudi sadržaje koji su kontra teža savremenim medijskim formama čija je isključiva namena masovna gledanost, bez fokusa na kvalitet kreiranih i plasiranih sadržaja.

Program
 

Ponedeljak  14.12. / 18h

OTVARANJE IFP 2.0
OBJAVA DOBITNIKA NAGRADA
Gosti: Dr Divna M. Vuksanović, Fakultet dramskih umetnosti 
Jelena Subotić Krivokapić, DSOJ

Utorak 15.12. / 19h

DIPLOMSKA PREDSTAVA "NAŠA PRIČA" 
Režija, profesor Branislav Lečić
Fakultet savremenih umetnosti 

Sreda 16.12. / 19h

DIPLOMSKA PREDSTAVA "ŠEKSPIR - NAŠ SAVREMENIK" 
Profesor Vida Ognjenović
Fakultet savremenih umetnosti 

Četvrtak 17.12. / 19h

PREDSTAVA "JEDNO POMALO NEPRIJATNO ISKUSTVO" 
Tekst i adaptacija Rastko Vujisić

Petak 18.12. / 18h

OKRUGLI STO "KULTUROM PROTIV KORONE" 
Moderator: Dušan Stojaković
Specijalni gosti: 

1. Petar Stanojlović, RTS/FSU

2. Jelena Milašinović, Beogradska filharmonija