Impuls festival

11. maj 2018. - 13. maj 2018.
Novi Sad

Od 11. do 13. maja 2018. godine u Novom Sadu će se po drugi put održati Impuls festival sa temom „Gde nam je scena?!“. Svojim raznovrsnim programom festival pruža mogućnost publici da se kroz edukativni i zabavni pristup bliže upozna sa pojavom scenskog dizajna.

Impuls festival je nastao potrebom studenata Scenskog dizajna za ispitivanjem kulturne i umetničke scene, za osvešćivanjem društvene svrhe umetnosti i aktiviranja prostora grada Novog Sada.

Lokacije održavanja festivala: Scenska Laboratorija „Borislav Gvojić“ na Fakultetu tehničkih nauka (Trg Dositeja Obradovića br. 5); Studio televizijskog kanala 9 „K9 Station“ (Dimitrija Bugarskog br. 12A); Kulturni centar Lab (Doktora Hempta br. 2).

Učesnici festivala: Arpad Slančik (skulptor), MR Gnoj (Miroslav Lazendić), Selma Spahić (rediteljka), Dve Čađave (DJ duo, Milana Nikić i Filip Šćekić), Neutron (Bojan Musulin), Acoustic tree i Pura (Nenad Kecman i Pura), članovi Pozorišta Promena, kolektiv „Izvuci mene“, predstava „Teret“ (Jelena Jovanović , autorka predstave), Milivojev (Ivan Milivojev), Sodip (Dejan Stojkov), Free Delivery (akustični bend).

 

Satnica festivala:

1 DAN (petak 11. maj)

10:00 Kulturni centar Lab
Skulptorska radionica sa Arpadom Slančikom

18:00 Scenska laboratorija „BorislavGvojić“
Otvaranje festivala i tribina na temu „Gde nam je scena?!“ sa Selmom Spahić

20:00 Scenska laboratorija „Borislav Gvojić“

Filmski program

20:30 Dvorište Scenske laboratorije „Borislav Gvojić“
Koktel žurka otvaranja

 

2. DAN (subota 12. maj)

10:00 Kulturni centar Lab
Skulptorska radionica sa Arpadom Slančikom

22:00 K9
Multimedijalni program
(izložba, muzički program i performans)
učesnici: Arpad Slančik, Dve čađave, Neutron, Kecman i Pura, članovi Pozorišta Promene

 

3. DAN (nedelja 13. maj)

17:00 Kulturni centar Lab
Klasične minijature kolektiva „Izvucimene“

20:00 Scenska laboratorija „Borislav Gvojić“
Pozorišni program
predstava „Teret“ (Beograd)

22:00 Kulturni centar Lab
Multimedijalni program
(izložba radova saradionice, muzički program, gaming room, sitoštampa)
učesnici: učesnici skulptorske radionice, Milivojev, Sodip, Mr. Gnoj, Free Delivery (acoustic band)

 

Programske celine festivala:

Razgovor podrazumeva tematski program koji otvara festival. Gost tribine je rediteljka Selma Spahić (BiH) koja će zajedno sa učesnicima i publikom razgovarati na temu „Gde nam je scena?!“. Ova tribina će se baviti pitanjem i položajem umetnosti i umetničke scene danas.

Radionica sa multimedijalnim umetnikom Arpadom Slančikom (Subotica) za cilj ima da polaznike radionice podstakne na izražavanje svojih potreba i razmišljanja kroz umetnost, nezavisno od prethodnog obrazovanja ili profesije. Broj polaznika radionice je ograničen na 15 i konkurs je otvoren za sve zainteresovane.

Izložbeni program obuhvata glavnu izložbu koja će se održati u sklopu multmedijalnog programa u subotu 12. maja. Na izložbi će biti predstavljeni skulptorski radovi Arpada Slančika koji će zajedno sa muzičkim programom i performansom činiti jedinstven scenski događaj i doživljaj.

Pozorišni program predstavlja predstavu „Teret“ (Beograd) koju organizatori festivala smeštaju u svoj radni i eksperimentalni prostor, u Scensku laboratoriju, prostor na Fakultetu tehničkih nauka.

Filmski program obuhvata niz autorskih kratkometražnih filmova, koji su kreacije mladih afirmisanih i neafirmisanih stvaralaca. Odabir filmova se vršio putem konkursa na kom je jedini uslov bila dužina filmova i odgovor na temu festivala. Među prikazanim filmovima naći će se i autorska ostvarenja studenata Scenskog dizajna.

Muzički program okuplja stvaraoce koji neguju poseban odnos ka muzici i umetnosti uopšte. Publika može da očekuje širok spektar muzičkog programa, od elektronske do klasične muzike. Kao jedan od primarnih scenskih elemenata,muzika će biti sastavni deo oba multimedijalna događaja (12. i 13. maj).

Performans u produkciji Impuls festivala i u saradnji sa glumcima Pozorišta Promene će biti ilustracija teme festivala koju publici priređuju studenti-organizatori. Ovaj događaj će se odigrati u subotu, 12. maja u sklopu multimedijalnog programa.

Kao prateći program, u nedelju,13. maja, publika će imati priliku da se zabavi uz video igre u gejming rumu i da za uspomenu sa festivala ponese majicu sa sito štampom koju će izrađivati umetnik Mr. Gnoj (Subotica).

Program festivala je otvoren za sve koji deluju u oblasti umetnosti i kulture ali i za ljubitelje i pratioce inovacija u sferama kulturno-umetničkih dešavanja. Svi programi festivala su besplatni. Zbog ograničenosti prostora za gledanje predstava neophodno je rezervisati mesto putem email adrese: festival.impuls@gmail.com

 

Više informacija možete pronaći na facebook i instagram nalozima:https://www.facebook.com/impuls.festival.ns/
https://www.instagram.com/impuls.fest/

 

Scenski dizajn je oblast profesionalnog, umetničkog, kustoskog i teorijsko-kritičkog delovanja koja je nastala proširenjem pojma i oblasti scenografije. Scenski dizajn u pozorištu obuhvata različite oblasti scenskog stvaralaštva – scensku arhitekturu, tehnologiju, scenografiju i dizajn svih elemenata scenske slike. Kao posebna umetnička i kustoska disciplina, scenski dizajn pripada interdisciplinarnom polju ukrštanja arhitekture, pozorišta i vizuelnih umetnosti. Na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu scenski dizajn pojavljuje se prvi put u Srbiji kao razvijeni sistem studijskih programa na sva tri obrazovna nivoa – osnovnim, master i doktorskim studijama. Više informacija na www.scen.uns.ac.rs