Joakimovi dani 2017.

03. maj 2017. - 08. maj 2017.
Kragujevac

Joakimovi dani 2017. godine će se održati od 3. do 8. maja u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu. Kao i prošlih godina, revija pozorišnih predstava će biti u čast Joakima Vujića.

Program ove godine čine predstave iz Užica, Sremske Mitrovice, Beograda, Vranja i iz samog Kragujevca.

Informacije o kartama se mogu dobiti na sajtu Knjaževsko-srpskog teatra, kao i na biletarnici teatra.

Joakim Vujijoakimovi-danić (20. septembar 1772 — 20. novembar 1847) bio je srpski književnik i autor preko četrdeset različitih dela. Rođen u Baji, školovao se u Baji, Novom Sadu, Kalači, Ostrogonu i Požunu, gde je izučio prava i redovno posećivao pozorišne predstave. 

Zanesen primerom Dositeja Obradovića, koga je sreo u Beču 1795. godine, krenuo je na put. Neko vreme je u Trstu proveo kao domaći učitelj. U Trstu je upoznao Vikentija Rakića, pisca i prevodioca dramskih dela na srpski jezik, jeromonaha Savu Popovića i veletrgovca Antonija Kvekića. Nakon Trsta zaposlio se kao brodski pisar i posetio Moreju, Arhipelag, Malu Aziju, Carigrad, Krim, bio je i u Solunu i na afričkoj obali, gde je gledao hvatanje krokodila po Nilu, a u povratku ka Trstu njegov je brod imao bitku s turskim morskim razbojnicima.

1806. dolazi u Zemun, gde ostaje do 1809. godine. U jesen 1810. godine u Sentandreji se oženio bogatom udovicom Pelagijom Manojlović. Iste godine je objavio svoj roman „Aleksis i Nadina“.

24. avgusta 1813. godine u Rondeli na pozornici Mađarskog teatra, Joakim Vujić priređuje prvu svetovnu i građansku pozorišnu predstavu na srpskom jeziku: „Kreštalica“ (nem. "Der Papagoy") od popularnog nemačkog spisatelja Augusta Kocebua. Prvu vest o ovoj predstavi prenele su „Novine serbske iz carstvujušče Vijene“ Dimitrija Davidovića. Po ovom scenariju je 1966. snimljen film Kreštalica. 200-godišnjica ove predstave je svečano obeležena u Kragujevcu 2013. godine predstavom „Noć u kafani Titanik“.

Dana 18. januara 1815. u Baji je izvedeno Vujićevo delo „Inkle i Jarika“ u tri čina.

U jesen 1823. Joakim Vujić je prvi put boravio u Srbiji. Godine 1828. Joakim Vujić je u Budimu štampao „Putešestvije po Serbiji“.

Vreme između 1835 — 1839. proveo je u Srbiji, većinom u Kragujevcu, gde je u dvoru Kneza Miloša priređivao pozorišne predstave. Vujić je došao na poziv Kneza u jesen 1834. godine i postavljen je za direktora Knjažesko-srbskog teatra sa zadatkom da organizuje rad pozorišta. Prve predstave održane su u vreme zasedanja Sretenjske skupštine od 2. do 4. februara 1835. godine, kada su prikazani Vujićevi komadi uz muziku koju je komponovao Jožef Šlezinger. Vujić je u 1835. godini prikazao pet premijera, ito sledećih dramskih dela: Fernando i Jarika, La Pejruz, Bedni stihotvorac, Begunac i Šnajderski kalfa. Odlaskom Miloša i Vujić je morao da napusti Srbiju. Putovao je po Moldaviji, bio je i u Odesi, a u jednom ruskom manastiru sređivao je opis ovih svojih putovanja.

Vujićev putopis „Putešestvije po Ungariji, Valahiji, Moldaviji, Basarabiji, Hersonu i Krimu“ objavljen je u Beogradu 1845.

Umro je 20. novembra 1847. godine, očekujući prvi povezani primerak svoje nove knjige „Irina i Filandar“.

Program Joakimovih dana 2017.

SREDA, 03. maj 20.00 časova
NARODNI POSLANIK
Tekst: Branislav Nušić
Režija: Slavenko Saletović
Narodno pozorište Užice


ČETVRTAK, 04. maj 20.00 časova
JAVNA LIČNOST
Tekst: Nebojša Romčević
Režija: Snežana Udicki
Pozorište „Dobrica Milutinović“ Sremska Mitrovica


PETAK, 05. maj 20.00 časova
POMAHNITALI
Tekst: Tanja Kecman
Režija: Tanja Kecman
Umetnička produkcija FERZENG Beograd


NEDELjA, 07. maj 20.00 časova
KIR JANjA
Tekst: Jovan Sterija Popović
Režija: Dragana Varagić
Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac


PONEDELjAK, 08. maj 20.00 časova
RUŽA, UVELA
Tekst: Bora Stanković i Jelena Mijović
Režija: Milan Nešković
Pozorište „Bora Stanković“ Vranje