Milivojev štap i šešir 2018. - XIV amaterske glumačke svečanosti

23. Feb 2018 – 28. Feb 2018.
Požarevac


milivojev-stap-i-sesir-2018Od 23. do 28. februara u Centru za kulturu Požarevac održavaju se 14. Amaterske glumačke svečanosti "Milivojev štap i šešir" - Susreti varoških pozorišta Srbije.

Milivojev štap i šešir - amaterske glumačke svečanosti (susreti varoških pozorišta Srbije) nastao je kao pandan glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ koje se svake godine održavaju u Požarevcu početkom aprila, u čast i slavu glumačkog poziva, a radi trajnog sećanja na velikana naše scene Milivoja Živanovića, rođenog Požarevljanina.

Po svom modelu su praktično preslikane svečanosti sa dvema značajnim razlikama: učesnicima i nagradama. Učesnici su amaterska pozorišta Srbije, a nagrade su sledeće: svake večeri žiri dodeljuje po jednu specijalnu nagradu (za slikovito predstavljanje lika) i jednu glavnu nagradu – repliku Milivojevog štapa sa graviranom pločicom i ukoričenim znamenjem kao uverenjem o nagradi. Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika. Tog pobednika, najboljeg među najboljima, daruje i Milivojevim šeširom sa ugraviranom pločicom i ukoričenim znamenjem, te tako taj glumac kompletira nagradu.

Glumci koji su svake večeri dobijali specijalno priznanje za slikovito predstavljanje svog lika ne ulaze u konkurenciju za Milivojev šešir, već su konkurenti samo dobitnici Milivojevog štapa.

Shodno takvoj koncepciji festival je dobio prefiks Amaterske glumačke svečanosti, da bi se naglasila njegova srodnost sa profesionalnim glumačkim svečanostima, a u sufiksaciji (konsignaciji) je naziv – susreti varoškihpozorišta Srbije. Time je festival dobio relativno dug naslov, ali je otklonjena svaka sumnja u značenje sadržaja i poetike.

Osnivači festivala su pošli od pretpostavke da ne postoji profesionalni glumac koji pre toga nije pokušao kao amater da otkrije svoje zanimanje za pozorište i utvrdi svoje vrednosti. Tako je Milivoje Živanović postao jedini glumac koji ima dva festivala u svoju čast – amaterski i profesionalni. 

Sve predstave počinju u 20 časova, a cena ulaznice je 300 dinara.

Program Milivojevog štapa i šešira 2018.
 

Petak, 23. februar

'MARATONCI TRČE POČASNI KRUG'
Dušan Kovačević
Gradsko pozorište ''Abrašević'' Valjevo

Subota, 24. februar

IDEMO U LOV
Žorž Fejdo
Pozorište ''Milivoje Živanović'' 
Centra za kulturu Požarevac

Nedelja, 25. februar

ZATVORSKI BLUZ
Zoran Rakić
''Teatar pet'' Beograd

Ponedeljak, 26. februar

NE IGRAJ NA ENGLEZE
Vladimir Đurđević 
Temple of Art Jagodina

Utorak, 27. februar

TVRDICA
Žan Batist Poklen Molijer
Milanovačko pozorište

Sreda, 28. februar

PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ
Ljubomir Simović
Pozorište ''Kreativni haos'' Smederevo