Šekspir festival 2017.

30. jun 2017. - 04. jun 2017.
Čortanovci

sekspir-festivalNa konferenciji za novinare održanoj u prelepom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima, opština Inđija, najavljen je četvrti po redu Šekspir festival, koji će biti održan od 30. juna do 04. jula 2017. godine u organizaciji Itaka Art Centra. 

Festival će otvoriti jedna od najnagrađivanijih predstava prošle godine na domaćim i regionalnim festivalima, prvo izvođenje ovog Šekspirovog komada u istoriji srpske pozorišne produkcije, „Perikle“ koju je režirao Nikita Milivojević u Šabačkom pozorištu, 01. jula nastupiće gosti iz Velike Britanije sa predstavom „Henri V“ (režija Filip Par, produkcija Parrabolla), dok će se na repertoaru 02. jula naći komad „Magbet“ u režiji Tan Šu Vinga i izvodjenju njegovog studija iz Hong Konga (u pitanju je koprodukcija rađena sa pozorištem „Globe” iz Londona).

Početak svih predstava je u 20 časova.

I ovogodišnji festival će, pored pozorišnog programa, imati i prateći program („Kurosava i Šekspir”), te će publika moći da pogleda sledeće filmove: u Kulturnom centru Novi Sad 3. jula od 20 časova „Krvavi presto” (isti film reditelja A. Kurosave biće prikazan 04. jula u Art Itaka Centru u Inđiji od 20.30) i 04.jula film „Ran”.

Ulaznice će se biti puštene u prodaju 19. juna od 12 časova. Cena ulaznice za predstave „Perikle” i „Makbet” iznosi po 850 dinara, dok za predstavu „Henri V“(Čovek i vladar) iznosi 600 dinara. Cena kompleta ulaznica za sve tri večeri je 2000 dinara. Ulaz na filmsku projekciju u Inđiji je slobodan, dok će za filmove koji će biti prikazani u KC Novi Sad biti 150 dinara.

Za sve tri predstave obezbeđen je organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada. Publika iz Inđije moći će do Vile Stanović doći gradskim prevozom koji će biti specijalno prilagođen satnici festivala.

Program festivala


Sve predstave glavnog programa izvode se u Vili Stanković u Čortanovcima. U slučaju vremenskih nepogoda predstave će biti izvedene u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.


30. jun u 20 časova

PERIKLE
Režija: Nikita Milivojević
Itaka art centar Inđija i Šabačko pozorište, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, Srbija
trajanje: 1h 40'

perikle


01. jul u 20 časova

HENRI V (ČOVEK I VLADAR)
Režija: Philip Parr
Parrabolla, London, Velika Britanija
trajanje: 1h

henri-peti


02. jul u 20 časova

MAKBET
Režija:: Tang Shu-wing
Tang Shu-wing Theatre Studio, Hong Kong, Kina
trajanje: 2h 35' sa pauzom

makbet

Prateći program - Kurosava i Šekspir


Akira Kurosava jedan je od najznačajnijih autora japanske i svetske kinematografije. 
Na zapadu prozvan Šekspirom modernog filma, tokom bogate karijere koja je trajala 57 godina, režirao je 30 ostvarenja.

Veoma značajno mesto u stavralaštvu Kurosave zauzeo  je Šekspir. U ekranizaciji  tri drame Šekpsira za koga je Viktor Igo rekao da je posle Boga najviše stvorio (Magbeta,  Hamleta, Kralja Lira), Kurosava je  primenio isti postupak kao u filmu Idiot -radnja filmova po Šekspirovim tragedijama odvijala se u Japanu.

Šekspirovi likovi u japanskoj interpretciji ostavili su veliki utisak ne samo na istočne, nego i na zapadne filmske gledaoce.

Krvavi presto (1957) nastao je po motivima „Makbeta“ a Ran (1985) prema “Kralju Liru”.

Svi Kurosavini filmovi snimljeni po Šekspirovim tragedijama su veoma značajni za svetsku kinematografiju.

Kurosava je ekranizaciju Šekspira  podvrgavao japanskoj  tradiciji, prenoseći radnju na japansko tlo, dajući večitim likovima najvećeg dramskog pesnika sveta japanska imena.

Zajedno s tim možemo govoriti i o razvoju Kurosavine japanske verzije  šekspirizma i istorijskoj monumentalnosti njegove koncepcije japanskog sveta.

03. jul

Kulturni centar Novi Sad u 20 časova

Uvodno predavanje prof. dr Živka Popovića Kurosava i Šekspir

Projekcija filma KRVAVI PRESTO (1957)
Režija: Akira Kurosava

04. jul

Kulturni centar Novi Sad u 20 časova

Projekcija filma RAN (1985)
Režija: Akira Kurosava

Itaka art centar Inđija u 20:30 časova

Uvodno predavanje  Aleksandra Erdeljanovića, upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke i reditelja Nikite Milivojevića Kurosava i Šekspir

Projekcija filma KRVAVI PRESTO (1957)
Režija: Akira Kurosava

 

Autor: Milica Živković, Foto: sekspirfestival.org