Teatar na raskršću

11. mar 2019. - 19. mar 2019.
Niš

„Narodno pozorište Niš“ organizuje prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora, takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“. Festival će se održati u Nišu od 12. do 19. marta 2019. godine.

Kao jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora, „Teatar na raskršću“ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, države Srbije i grada Niša, kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih praksi i posvećen je izazovima i perspektivama savremenog pozorišta.

Programski savet Festivala je formiran i čine ga istaknuti pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona: predsednik – Nebojša Bradić, pozorišni reditelj (Srbija); članovi – Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar (Srbija), prof. dr. Darko Lukić, teatrolog (Hrvatska), Dejan Lilić, glumac (Makedonija), Dejan Petković, teatrolog (Srbija), Dejan Stojiljković, pisac (Srbija) i upravnik „Narodnog pozorišta Niš“ mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog.

Festival će svečano biti otvoren 11. marta 2019. godine, na Dan „Narodnog pozorišta Niš“, premijerom predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića, u režiji Tanje Mandić Rigonat i produkciji „Narodno pozorište Niš“.

Pored osam takmičarskih predstava iz zemlje i regiona i predstave u čast nagrađenih, čije su premijere odigrane u kalendarskoj godini koja prethodi Festivalu, u selekciji Spasoja Ž. Milovanovića, biće organizovan čitav niz pratećih programa: okrugli sto kritike, tribina „Teatar na raskršću“, kao i promocije knjiga i pozorišnih časopisa.

Žiri ovogodišnjeg festivala, koji će dodeliti 10 nagrada, činiće glumica Mia Begović (Zagreb), reditelj i glumac Bogdan Kostea (Rumunija), glumac Enver Petrovci (Priština), glumica Katarina Kocevska (Makedonija) i reditelj i ambasador Crne Gore u Srbije Branislav Žaga Mićunović. Oni će dodeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografski ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalnu nagradu Festivala. Osim ovih, biće dodeljene i nagrada okruglog stola kritike i nagrada novinarskog žirija.

Moderatori okruglog stola kritike će biti teatrolog Jelena Lužina iz Skoplja, dramaturg Filip Vujošević iz Beograda, pozorišni kritičar Igor Burić iz Novog Sada, prof. dr Milivoje Mlađenović iz Sombora, Aleksandra Glovacki sa Drugog programa Radio Beograda, Bojan Munjin (Radio Zagreb) i Nenad Novaković upravnik Narodnog pozorišta Republike Srpske

Ideja o osnivanju pozorišnog festivala u Nišu postoji već nekoliko decenija, jedan od koraka bio je i glumački festival „GlumBal“, ali su se tek početkom ove sezone, uz punu podršku i pokroviteljstvo gradonačelnika i Skupštine grada Niša kao osnivača „Narodnog pozorišta Niš“, stvorili uslovi za realizaciju jednog ovako značajnog projekta za pozorišni život čitavog regiona.

PROGRAM FESTIVALA

11. mart

Narodno pozorište Niš

Ljubomir Simović

"Putujuće pozorište Šopalović"

Režija: Tanja Mandić Rigonat

12. mart

Narodno pozorište Sombor

Autorski projekat Kokana Mladenovića, po motivima drame Radoslava Zlatana Dorića

"Kad bi Sombor bio Holivud"

Režija: Kokan Mladenović

13. mart

"Međunarodni teatarski festival - Scena MESS", Sarajevo

Po motivima "Anarhije u Bavarskoj" R. W. Fassbindera

"We are born naked and the rest is..."

Režija: Florian Fišer

13. mart

Kraljevsko pozorište Zetski dom, Cetinje

Karl Marks; dramaturg/adaptacija: Vedrana Božinović

"Kapital"

Režija: Andraš Urban

14. mart

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Sofokle; dramaturg i adaptacija: Ivan Penović i Ozren Prohić

"Filoktet"

Režija: Ozren Prohić

15. mart

Narodno pozorište u Beogradu

Dušan Kovačević

"Balkanski špijun"

Režija: Tatjana Mandić Rigonat

16. mart

"Ivan Radoev" Drama and Puppet Theatre Pleven

Anton Pavlovič Čehov

"Višnjik"

Režija: Vasilij Senin

17. mart

Dramski teatar Skoplje

David Aldridž; dramaturg: Saška Boškovska

"Festen"

Režija: Zoja Buzalkovska

18. mart 

Slovensko narodno gledališče Maribor

Ivor Martinić po filmskom scenariju Lučina Viskontija, Enrika Mediolija i Nikole Badaluka

"Sumrak bogova"

Režija: Dalibor Matanić

19. mart (u čast nagrađenih)

Ars Moriendi Theatre Group Thessaloniki

Biljana Srbljanović

"Sarajevo 1914 - Mali mi je ovaj grob"

Režija: Tanos Nikas

Prateći program

11.03. Promocije izdanja "Narodnog pozorišta u Nišu": "Misija dostojna poštovanja" - "Narodno pozorište NIš" 1988-2017 - autora Slobodana Krstića; Promocija "Pozorišnog almanaha";

12.03. Promocija izdanja Clio, direktor i odgovorni urednik Zoran Hamović;

13.03. Darko Lukić - "Uvod u primjenjeno kazalište", urednica Eugenia Ehgartner;

14.03. Promocije časopisa o pozorišnoj umetnosti i razgovor o aktuelnoj situaciji u regionu;

15.03. Promocija monografije autorke Tanje Nežić;

16.03. Promocija izdanja Fakulteta dramskih umetnosti Beograd;

17.03. Promocija Heartefact programa;

18.03. "Anegdote i crtice pozorišnog života", autora Milovana Zdravkovića

Svi programi počinju u 18h, u foajeu na spratu pozorišta.

16. i 17.03. Tribina "Teatri Balkana - Saradnja na raskršću" (10:00 subota - 14:00 nedelja), New city hotel

Povezane vesti

vest thumb
19. mar 2019.

Najviše nagrada osvojila je predstava "Sumrak bogova", a pored nje nagrađene su i predstave "Kad bi Sombor bio Holivud" i "Kapital".
vest thumb
19. mar 2019.

Na osmoj večeri festivala „Teatar na raskršću“ odigrana je poslednja takmičarska predstava „Sumrak bogova“ po tekstu Ivora Martinića napisanom po filmskom scenariju Lukina Viskontija, Enrika Mediolija i Nikole Badaluka, u režiji Dalibora Matanića, a u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Maribor iz Slovenije.


vest thumb
18. mar 2019.

Na sedmoj večeri festivala „Teatar na raskršću“ odigrana je predstava „Festen“, po motivima istoimenog filma Dejvida Eldridža, u adaptaciji Saške Boškovske, režiji Zoje Buzalkovske, a u produkciji Dramskog teatra Skoplje iz Severne Makedonije.
vest thumb
17. mar 2019.

Šeste večeri festivala „Teatar na raskršću“ odigrana je sedma takmičarska predstava „Višnjik“ u produkciji Dramsko-lutkarskog pozorišta „Ivan Radoev“ iz Plevena u Bugarskoj.
vest thumb
16. mar 2019.

Na petoj večeri festivala „Teatar na raskršću“ odigrana je predstava „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta u Beogradu, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Tatjane Mandić Rigonat.
vest thumb
15. mar 2019.

Na četvrtoj večeri festivala „Teatar na raskršću“  odigrana je predstava „Filoktet“ Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, po tekstu Sofokla, za koji su adaptaciju uradili Ivan Penović i Ozren Prohić, koji potpisuje i režiju za ovaj komad.
vest thumb
14. mar 2019.

Treće veče festivala „Teatar na raskršću“ donelo je dve predstave: „We were born naked and the rest is…“ i „Kapital“.


vest thumb
13. mar 2019.

Prva predstava, odigrana u takmičarskom delu festivala „Teatar na raskršću“, jeste „Kad bi Sombor bio Holivud“ Narodnog pozorišta iz Sombora
vest thumb
12. mar 2019.

Premijerom predstave "Putujuće pozorište Šopalović" počeo je prvi festival "Teatar na raskršću" u Nišu.