XVII Međunarodni pozorišni festival "Slavija 2018."

09. Mar 2018 – 19. Mar 2018.
Beograd

medunarodni-pozorisni-festival-slavija-2018Ove godine će se sedamnaesti put po redu održati Međunarodni pozorišni festival "Slavija 2018." koji će početi kao i prethodnih godina 9. marta i trajati do 19. marta pod sloganom "Bogatstvo različitosti".

Reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, povodom izbora predstava na festivala je izjavio: "...je na Međunarodnom pozorišnom festivalu "Slavija" moguće videti značajne teatarske predstave, na njemu publika uživa u vrhunskim scenskim ostvarenjima i sa njima proniče u mnoga lica današnjeg sveta.
...U tom spektru i u tom kulturnom rasponu odgleda se bogatstvo različitosti - od inovativnih rediteljskih čitanja najznačajnijih dela svetske dramske baštine do savremenih dela inspirisanih antičkom dramom. Nevesela društvena zbilja - koji na raznolike žanrovske načine uobličava i teatarskim sredstvima promišlja većina aktuelnih predstava - između ostalog, uprkos neporecivoj različitosti insceniranih priča, potvrđuje neophodnost razvijanja bliskosti i razumevanja među ljudima. U tom je i ključ i lepota Međunarodnog pozorišnog festivala "Slavija". Na njemu glumci i publika postoju jedno; magija scene uvek ih vrati istini koju je u nekoliko reči izrekao neponovljivi Viljem Šekspir: "Ceo svet je pozornica"." 

Pored predsednika žirija Božidara Đurovića u žiriju festivala su još i Dr Nina Mazur, teatrolog i pozorišni kritičar iz Nemačke i Karine Khodikyan, dramski pisac iz Jermenije koji će poslednjeg dana festivala proglasiti pobednika.

Međunarodni pozorišni festival "Slavija" dobitnik je Etikete EFFE za 2015./2016. godinu tako da je sada deo Platforme EFFE, koja se sastoji od festivala koji su sinonim za umetnički kvalitet i imaju značajan uticaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou i predstavljaju 31 evropsku zemlju i čine Evropu boljim mestom.

Festival će 9. marta otvoriti naš poznati glumac Marko Nikolić. Sve predstave tokom trajanja festivala će biti titlovane. 

Program XVII festivala "Slavija 2018."
 

Petak, 9. mart

Ceremonija otvaranja

MNOGO VIKE NI OKO ČEGA
Vilijem Šekspir
Državno omladinsko pozorište “Nodar Dumbaze”, Gruzija

Subota, 10. mart

SRCA I NOŽEVI (PORODICA ŠROFENŠTAJN)
Hajnrih fon Klaist
Rjazansko regionalno dramsko pozorište, Rusija
Pozorište Volfgang Boršert, Nemačka

Nedelja, 11. mart

SVE JE TO ZBOG NJE
Andrej Ivanov
Republičko pozorište beloruske drame, Belorusija

Ponedeljak, 12. mart

HAMLETOVI SNOVI
Nina Mazur
Vladimirsko akademsko dramsko pozorište, Rusija

Utorak, 13. mart

ZID ŽIVIH
Dana Sideros
Državno rusko dramsko pozorište “Stanislavski”, Kazakstan

Sreda, 14. mart

POSETA
Lola Angnostaki
Nezavisno pozorište “Oluja”, Egipat

Četvrtak, 15. mart

PRIČAJ, MEDEJA
Mehdi Seikhvand
Pozorišna kompanija “Džirdžirak”, Iran

Petak, 16. mart

OLUJA
Aleksandar Ostrovski
Novo umetničko pozorište, Rusija

Subota, 17. mart

POSLEDNJA IGRA
Falah Čaker
Pozorišna kompanija “ITRAN”, Alžir

Nedelja, 18. mart

LOPUŽE
Branislav Nušić
Pozorište “Slavija”, Srbija

Ceremonija zatvaranja, Žiri proglašava pobednika festivala!