Iva Lindenberger: „HAJDE! festival nastao iz želje da se stvori prostor mladim umetnicima”

Sara Koprivica
jun 2019.

U periodu od 12. do 14. jula na Fruškoj gori održaće se HAJDE! festival, međunarodni festival mladih umetnika scenskog stvaralaštva, a mi smo imali priliku da popričamo sa Ivom Lindenberger, koja radi u organizaciji festivala. Kao deo organizacionog tima festivala, zadužena je za domen ljudskih resursa, od komunikacije sa učesnicima do komunikacija sa medijima, a vodi i međunarodni volonterski kamp Štap i Kanap – koji će biti glavna pomoć i podrška organziaciji Festivala. Evo kako je Iva odgovorila na naša pitanja.

Šta je HAJDE! festival i kad je nastao? Kako ste došli na ideju da ga pokrenete?

HAJDE! je međunarodni festival mladih umetnika scenskog svaralaštva, tj. onih koji se bave govornim ili fizičkim teatrom, savremenim plesom, akrobacijom, improvizacijom, klovnovstvom, pantomimom, performance art-om...Nastao je iz želje da se stvori prostor mladim, još neafirmisanim umetnicima (studentima, tek diplomiranima, ali i zainteresovanim amaterskim grupama) da pokažu svoje znanje i veštine javno pred publikom, kao i da se omogući povezivanje mladih umetnika iz Srbije i sa kolegama iz sveta u cilju razmene znanja, veština i razvoja, kako prijateljskih, tako i poslovnih odnosa.

Odakle ideja da se festival organizuje na Fruškoj gori?

Nevladina organizacija Kreativna Mreža Panonika, oko koje smo se okupili, premestila je svoje sedište na  na Popovicu. Kako imamo iskustva u organizaciji različitih kulturnih događaja, što nam predstavlja veliko zadovoljstvo, predivan ambijent Fruške gore nas je inspirisio da ga oživimo jednim lepim umetničkim događajem u šumi!

Ko će učestvovati na festivalu?

Na festivalu ćemo imati prilike da vidimo 25 predstava mladih umetnika iz Srbije i iz 10 zemalja širom sveta – Švajcarska, Italija, Nemačka, Austrija, Malta, Kolumbija, Mađarska, Rusija, Francuska i Srbija.

Kako je rađena selekcija učesnika, po kom osnovu?

Selekciju predstava za festival izvršila je međunarodna komisija od 4 člana – koju su činili: profesor improvizacije na Akademiji Dimitri i predsednik Međunarodnog teatarskog instituta iz Štvajcarske – Daniel Bausch, diplomirani glumac fizičkog teatra - Alvise Lindenberger, inače koordinator Festivala, profesor književnosti Bratislav Veljić i predstavik Panonike Goran Sadžakov.

Svi prijavljeni kandidati poslali su svoj CV ili CV kompanije sa kojom bi nastupali, kao i video materijal sa predstavom za HAJDE!. Obradovalo nas je da smo, uprkos prvoj godini festivala, na kraju konkursa, imali preko 30 prijavljenih predstava!

 

 

U opisu događaja na Fejsbuku piše da je HAJDE! spona između umetnika koji rade ili studiraju u Švajcarskoj i umetnika u Srbiji. Zašto baš Švajcarska?

Švajcarska je ovogodišnja partnerska zemlja Festivala. Alvise Lindenberger, koordinator festivala i moj muž, završio je Akademiju fizičkog teatra Dimitri u Švajcarskoj, koja nam je i jedan od glavnh partnera na Festivalu. Zahvaljujući njoj ostvarili smo kontakte sa švajcarskim umetničkim organizacijama, koje su nam pomogle da proširimo vest o organizaciji festivala po švajcarskim akademijama umetnosti, što je rezultovalo velikim brojem prijavljenih mladih iz Švajcarske – iz Berna, Ciriha, Bazela, Solothurna, Beila, Ticina...

Interesantno je da su prijavljeni mladi umetnici iz Švajcarske zapravo umetnici različitih nacionalnosti, koji dolaze iz velikog broja različitih zemalja, a studiraju ili su profesionalno angažovani u Švajcarskoj.

Šta publiku očekuje na HAJDE! Festivalu? Kakve radionice će se organizovati?

Kapije festivala otvaraju se u 17:00 časova, a predstave počinju u 18:00 i traju sve do ponoći! Da ponovim, tri dana, od 12. do 14. jula. Pozorišni komadi i performansi će se izvoditi na dve lokacije: na glavnom platou izletišta na Popovici i u kafiću Gorski smeško, koji se nalazi u neposrednoj blizini Izletišta.   Kako je program festivala dosta intenzivan, svakom će biti potreban odmor da bi se viđeno sleglo. Postavićemo Chill out zonu, kao zasebni kutak festivala, gde će posetioci moći da se odmore, osveže i okrepe. Prateći program festivala su i umetničke slike i razni interesantni umetnički eksponati mladih umetnika.

U program festivala uključeni su i Klovnovi bez granica iz Švajcarske, koji će svakog festivalskog dana posećivati decu koja žive u teškim socijalnim uslovima - decu kojima je potrebno malo zabave i smeha – i sa njima napraviti interaktivne radionice i klovnovske performanse!

Kome je namenjen festival? Kakvu publiku očekujete?

Festival je namenjen pre svega mladim ljudima, ali i odraslima, koji su zainteresovani za scensko stvaralaštvo, za  fizički tj. neverbalni teatar, kao i za rad još neafirmisanih mladih umetnika različitog kulturnog porekla.

Broj mesta na festivalu je ograničen – na 200 po danu, zato je važno da zainteresovani obezbede svoja mesta na vreme. Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste