V Zlatna kulisa: "Publika je hrabra i ne treba joj servirati samo laganu zabavu na sceni"

Katarina Đoković
mar 2019.

Jubilarni peti po redu festival akademskih pozorišta „Zlatna kulisa”, održaće se u Kragujevcu od 14. do 17. marta. Tema ovogodišnjeg festivala je, po rečima selektora Dragana Jakovljevića, priča o sunovratu ljudskosti u vremenu u kome živimo. Kako gledaju na teme oskrnavljenih vrednosti i šta očekuju od programa i same publike, pitali smo članove Umetničkog saveta festivala, Jelenu Krstić i Kostadina Stojadinova, koji je ujedno i umetnički rukovodilac Dramske sekcije Studentskog kulturnog centra.

Kako ste došli na ideju da napravite festival amaterskih pozorišta Zlatna kulisa?

Jelena: Studentski kulturni centar Kragujevac je od samog osnivanja svojim programima, sadržajima i sekcijama okrenut prvenstveno mladim ljudima, studentima i srednjoškolcima. Jedna od sekcija koja pruža priliku mladim ljudima da se kreativno izraze i da taj svoj umetnički izraz predstave publici jeste i Akademsko pozorište SKC-a, koje postoji već više od 4 decenije i iza sebe ima bogatu pozorišnu produkciju i brojna učešća na pozorišnim festivalima. Tako da je bilo sasvim logično da naše pozorište u jednom trenutku postane i nosilac jednog takvog festivala. S druge strane, nepostojanje slične manifestacije u Kragujevcu i široj okolini bilo je dodatni motiv da od 2015. godine realizujemo ideju koja je već dugo postojala.

Festival se ove godine održava peti put za redom. Prethodnih godina gostovale su i predstave iz regiona, iz Republike Srpske, Slovenije... Koliko to znači vašem festivalu i samoj kulturi u Kragujevcu?

Kostadin: Svakako da je jedan od velikih uspeha to što Kragujevac tokom trajanja festivala postaje središte pozorišnih dešavanja kada je u pitanju amaterska pozorišna produkcija ne samo u Srbiji, već i u regionu. S jedne strane, Kulisa je uspela da pozicionira Kragujevac na mapi značajnih regionalnih pozorišnih festivala otvorenih za amaterska i akademska pozorišta, a s druge strane, festival svakako doprinosi diverzitetu kulturnog života grada. Da je ovakav festival bio potreban našem gradu, to dokazuje upravo publika koja iz godine u godinu posećuje festivalske predstave u maksimalnom broju.

Koliko su amaterska pozorišta vidljiva na pozorišnoj sceni Srbije?

Jelena: Amaterska pozorišta vidljiva su onoliko koliko se ključni akteri naše pozorišne scene trude da dopru do publike. Kao i ostale kulturne institucije, pozorišta moraju da prihvate sve nove kanale komunikacije sa svojim ciljnim grupama i da za svoje informacije pronađu put do publike. Akademska i amaterska pozorišta zapravo najviše pokreće entuzijazam mladih ljudi koji su vođeni čistom i iskrenom emocijom, tako da zalaganje i energija usmereni ka razvoju publike nikako ne izostaju. Festivali poput Kulise značajno doprinose vidljivosti amaterskih pozorišta, jer im pružaju priliku da izađu iz lokalnih okvira i svoje stvaralaštvo predstave publici različitih sredina, a to i jeste jedan od glavnih ciljeva našeg festivala.

 

Kako opravdati poverenje publike u kvalitet predstava amaterskih ansambala?

Kostadin: Trudimo se da kroz selekciju svake godine predstavimo publici neka od najnovijih teatarskih ostvarenja amaterske produkcije, ostvarenja koja nose nove umetničke tendencije. Uvek težimo repertoaru koji predstavlja pozorišnu umetnost kao formu koja aktivno i angažovano živi u sadašnjem trenutku i koja se obraća savremenom gledaocu – bilo da je to kroz odabir naslova, kroz nov scenski izraz, pomeranje žanrovskih granica. Naša publika očekuje predstave koje nose nov, kreativni, moderni pristup stvaralaštvu. Ponekad taj prefiks amaterska nosi negativnu konotaciju i možda izaziva predrasude, ali publika našeg festivala i našeg pozorišta, kao i publika mnogih festivala na kojima smo učestvovali i pozorišta sa kojima imamo uspešnu saradnju, pobija ove predrasude.

Tema ovogodišnjeg festivala biće, po rečima selektora, sunovrat ljudskosti u vremenu u kom živimo. Na koji način mislite da će se publici svideti tematika?

 

Jelena: Jedan od kvaliteta festivala je i taj što imamo aktivnu publiku koja voli angažovani teatar, koja se ne boji pitanja postavljenog na sceni i koja zajedno sa glumcima kreće u potragu za odgovorom. Predstave sa ovakvom tematikom možda nisu dopadljive u smislu lepog, harmoničnog I skladnog, ali svakako pokreću na razmišljanje i promišlajnje stvarnosti. Ovogodišnji slogan Kulise i jeste #nofilter, na samo kao popularni izraz web dijalekta, već kao poruka o iskrenom pozorištu, ponekad iskrenijem prema nama i od nas samih. U tom smislu publika je hrabra i nikako je ne treba potcenjivati i servirati joj samo laganu zabavu na sceni.

Selekcija predstava kao ima glavnu nit protagoniste koji svojim delima menjaju svet. Koliko je teško izvoditi takve predstave u današnjem vremenu?

Kostadin: Pozorište zapravo i jeste ogledalo stvarnosti i savremeni gledalac se svakako može pronaći u nekom od ovih junaka. Činjenica da su se autori opredelili da svetla pozorišnih reflektora usmere baš na ove junake govori o potrebi za povezivanjem ličnih priča sa širim društvenim okvirima, ali i neophodnosti umetničkog angažmana u rasvetljavanju narušenog sistema vrednosti u današnjem društvu. Ovogodišnji učesnici festivala svakako su dorasli ovom zadatku, pokazujući izuzetnu zrelost i smelost u svojim stvaralačkim poduhvatima.

U čast nagrađenih, po prvi put otkad postoji festival, izvodiće se predstava vašeg Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Kragujevac. Kako se osećate povodom toga?

Jelena: Ovo je peta Kulisa, stoga i mali jubilej koji smo rešili da, između ostalog, obeležimo i izvođenjem naše predstave „Peščanik” u čast nagrađenih. Na toj predstavi angažovani su gotovo svi novi članovi našeg pozorišta, u nekom smislu, podmladak ansambla. Nekima od njih predstava „Peščanik” bila je istovremeno i prvi izlazak na scenu, ali ono što je najvažnije jeste da ova mlada ekipa svojim duhom, energijom i velikom željom za učestvovanjem u jednom pozorišnom procesu simbolizuje upravo ono što jedno amatersko ili akademsko pozorište treba da bude – kreativna sredina koju pokreće iskrena ljubav, ali i hrabrost da se upuste u scenski eksperiment sa jednim od najkompleksnijih dela naše literature.

 Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste