Bajpas Srbija

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Bajpas Srbija

Pisac: MIlena Bogavac,

Igraju:

Koautori i izvođači aka Operateri: Aleksandra Cucić, Nebojša Đorđević, Tamara Tomanović, Uroš Novović, Jelena Orlović, Jovan Zdravković

Istraživači i dijagnostičari: Jelena Bogavac i Nenad Todorović, Video: Igor Marković, Muzika: Bojana Vuntrušević i Ivan Bambi Mirković, Kostim: Dragan SmiljanićBajpas Srbija je dokumentarna pozorišna predstava o sličnostima i razlikama između dva najveća srpska geta. Jedan geto je Kosovo. Drugi je Krug dvojke. Oba su u Srbiji, a kao da nisu u Srbiji. Oba ostatku Srbije samo prave probleme. Ali, samo jedan može biti srce Srbije. Ova predstava je pokušaj da otkrijemo – koji?!

Nastala na osnovu jednogodišnjeg istraživanja, intervjua, radionica i razgovora, Bajpas Srbija jepredstava koja se temelji na ličnim pričama i iskustvima mladih, sa gornje i donje strane linije razgraničenja. U njoj nema glumaca: svi su autori. U njoj nema iluzije: sve je dokument. U njoj nema odgovora: sve su pitanja. U njoj nema patetike: sve je ironično. A nema ni ironije: sve je iskreno.

U postdramskom stilu, jezikom predavanja-performansa, isprekidanog songovima, rekonstrukcijama Jutjub klipova, dramatizovanim ispovestma i drugim kolažnim scenama, ova predstava za cilj ima da prikaže život Srba na Kosovu, van medijatizovane i politizovane slike koja stiže u Beograd. 
Predstava takođe ima za cilj da prikaže i kako mladi iz ostatka Srbije vide život Srba sa Kosova, pa tako razbija predrasude koje imamo jedni o drugima.

Predstavu smo spremali kao što bismo spremali predavanje o Kosovu. Što smo se duže spremali, predavanje je postajalo sve gore. Zato je ova predstava predavanje o predavanju koje nismo spremili.

Naslov predstave aludira na najčešće izvođenu hiruršku operaciju na srcu. 
Ako je Kosovo – “srce Srbije”, neophodno je premošćavanje krvnih sudova koji ga ishranjuju. Neophodno je da se jedni drugima približimo, da bismo se zajednički suočili sa pitanjem: šta je za Srbiju danas Kosovo? Ili: šta nije? 
Šta može da bude? Šta ne može?