Carev zatočnik

Pozorište lutaka Niš | Predstava za decu
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Carev zatočnik

Pisac: Miodrag Stanisavljević, Režija: Zoran Lozančić

Igraju:

Davorin Dinić - Jovan
Svetlana Mihajlović - Baba Poleksija
Dejan Gocić - Car Ptrptrptrptislav
Mirjana Đorđević - Princeza Jevdokija
Slobodan Miljković - Stanipanislav
Biljana Radenković - Dvorska Dama
Srđan Miljković - Telal
Tatjana Milenković - Dvorska luda
Toma Bibić - Džin, pametar
Stanislava Joković

Scenografija: Zoran Lozančić, Muzika: Nenad Milosavljević Galija, Lutke i kostimi: Erika Janović, Izrada lutaka: Ljubica Suturović, Arsen Ćosić, Lektor: Aleksandra LončarUzrast: 7+

Kliširani siže svih bajki, da se razmaženoj princezi traži mladoženja i da grozni džin preti carevini, nadmoćno je iznet, savladan i prevladan autentičnom poezijom, bogatstvom zaboravljenih lepih reči i mnoštvom kovanica. 

Cara Prtprtptislava VI izaziva na dvoboj grozni Džin sa cvetom u zubima i preti da će uništiti carevinu. Plašljivi, ali oštroumni car obećava onome ko savlada tu spodobu presto i ženidbu sa njegovom lepom kćerkom. Ali car ne daruje hrabrog Mitra Pjevača, ratara koji je svaladao džina, već ga trpa u tamnicu. Svojoj miljenici ispunjava želju i njenu ruku daje mladom i lepom Jovanu, koji na konju Bjelcu beži sa neravnopravnog megdana.

Mitar Pjevac ne dobija ni presto, ni princezu već samo želi da neki pesnik od zaborava sačuva njegov podvig i uspeh. Predstava je podjednako dopadljiva i malim i odraslim gledaocima. Praskavo duhovit tekst kroz dinamičnu iscenaciju i prateću originalnu muziku punu etno-rok ritma, sa kostimima i elementima scenografije u likovnom smislu dočaravaju pravu pozorišnu bajku.