Čarobna frula

Opera i teatar Madlenianum | Opera Predstava za decu
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Čarobna frula

Premijera: 24. Feb 2013.
Pisac: V. A. Mocart,

Igraju:

Kraljica noći: Aleksandra Jovanović, Milica Jeličić, Irina Milovanović
Sarastro, veliki sveštenik: Sava Vemić, Mihailo Šljivić
Pamina, njena ćerka: Jasmina Stojković, Mirjana Stojanović, Olivera Tičević
Princ Tamino: Tibor Heveši, Vanja Biserčić
Papageno, čovek-ptica: Sreten Manojlović, Ivan Plazačić, Pavle Žarkov
Papagena: Branislava Podrumac, Vanja Trajković, Ana Petrović
Tri dame Kraljice noći: Ana Kovačević, Marijana Radosavljević, Jovana Jovićević, Sonja Pana, Milica Stojčev, Marčela Frančesko
Tri dečaka: Aleksandra Anđelković, Jana Momirović, Jovana Bijelić, Aleksandra Stanković, Tijana Vučković, Danica Andrić
Devojčice: Ksenija Repić, Kristina Bojić (violina)

Libreto: Emanuel Šikaneder, Umetnički rukovodilac: Stanko Jovanović, Klavirska saradnja: Vladimir Gligorić, Flauta: Ana Radoičić, Inscenacija i režija: Ana Radivojević-Zdravković, Dramaturg i asistent režije: Tadija Miletić, Scenograf: Ilija Višnjić, Kostimograf: Jelena Antanasijević, Izvršni producent: Andreja RackovSadržaj dela ima nekoliko „priča u priči“, a u svojoj suštini je fantastičan, bajkovit i predstavlja sukob dobra i zla. Dva sveta, podzemni svet mraka predstavlja zla Kraljica noći, a svet svetlosti, pravde i dobrote Sarastro. Oko princa Tamina bore se dva sveta i posle mnogih iskušenja , prevladava svet sunca i on napušta podzemni svet i zavređuje ruku Pamine. Priprosti naivni svet običnih „malih“ ljudi predstavljen je u liku Taminovog stalnog pratioca, ptičara Papagena. Zla Kraljica noći želi da se domogne čarobne frule koja ima magičnu moć i želi da njome pokori svet. Čarobna frula za mnoge je simbol snage same muzike i muzičke umetnosti. Medjutim, svet zla i tame propada, a svetlost nadvladava i magična moć čarobne frule se koristi na radost i za sreću svih.

Naša postavka poverena je Klubu mladih u kome vredno radi 30 polaznika koji su delo pripremali sa korepertitorom Vladimirom Gligorićem i rediteljkom Anom Radivojević Zdravković i dirigentom Stankom Jovanovićem. Opera je skraćena na oko sat vremena trajanja. Pevaju se glavne arije i ansambli. Posebno su karakteristične arije Kraljice noći koje peva koloraturni sopran, a poznate su i arije Tamina, Pamine, kao i Papagena i Papagene. Izuzetnost i svežina ove muzike su očarali slušaoce širom sveta, tako da Čarobna frulapredstavlja jednu od najčešće izvođenih opera u celom operskom repertoaru i u svim svetskim operskim kućama.