Casa Novak

Teatar Vuk | Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
5.0

Broj ocena: 1;

Casa Novak

Premijera: 18. Feb 2016.
Pisac: Tamara Bijelić, Režija: Stevan Bodroža

Igraju:

Branko Vidaković
Dragana Varagić
Vanja Milačić
Ana Stefanović
Tijana Čurović

Scenografija: Milan Miladinović
Kostim: Mina Miladinović
Scenski pokret: Nebojša GromilićDrama Casa Novak nastala je 2012. godine, a njenom pisanju prethodilo je oko 6 meseci temeljnog promišljanja, čitanja i istraživačkog rada.

U pitanju je pre svega porodična drama čiji rasplet vodi konačnom razrešenju snažnih konflikata i njihovih repova koji su se dugo vukli za članovima jedne moderne, disunkcionalne tj.  moderno-disfunkcionalne porodice.

Na drugom mestu, ovo je drama o ženskoj autonomiji i (ne)mogućnosti njenog ostvarivanja u društvu u kome se su se  sloboda i prava žena samo prividno, površinski ostvarila. Drama progovara i o potisnutoj, mentalitetskoj malograđanštini, duboko ukorenjenoj u jednoj naizgled uglednoj i sofisticiranoj, gradjanskoj umetničkoj porodici.

Na trećem mestu, ova drama preispituje i modele ženske seksualnosti i postavlja pitanja o različitim vrstama ženskih identiteta i rodnih uloga, ili rodnih identiteta i ženskih uloga? Tu je i dosta domaće muzike ih 80ih, da upotpuni doživljaj i uputi na vremenske okvire i koordinate jedne generacije koja se, barem iz doskorašnje perspektive, činila prilično otvorenom i emancipovanom, mada to nije zaista i bila..

Iako obojen melodramatičnim elementima, ovaj komad isprožiman je u velikoj meri humorom, pa bi ga žanrovski možda bilo najbolje okarakterisati kao tragikomediju, koja je u većoj meri  komična, i nešto manje “tragi”!

Reč pisca