Ćelava pevačica

Šabačko pozorište | Drama Komedija
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Ćelava pevačica

Premijera: 10. mar 1994.
Pisac: Ežen Jonesko, Režija: Nikita MIlivojević

Igraju:

g. Smit – Zoran Karajić
g-đa Smit – Deana Kostić
g. Martin – Ivan Tomašević
g-đa Martin – Aneta Tomašević
Meri, služavka – Dragana Radojević
vatrogasni kapetan – Ljubiša Barović

Prevela: Ivanka Marković, Scenograf: Nikita Milivojević, Kostimograf: Milica Radovanović, Izbor muzike i tonski efekti: Branislav Ilić, Scenski pokret: Ivica Klemenc, Asistent reditelja: Ivan Tomašević„Ništa nije užasno, sve je užasno. Ništa nije komično, sve je tragično. Ništa nije tragično, sve je komično, sve je stvarno, nestvarno, nemoguće, pojmljivo, nepojmljivo. Sve je teško, sve je lako. Potčinite se, preklinjem vas, ovom komadu: sve treba da bude preterano, napadno, karikaturalno, mučno, detinjasto, bez utančanosti. Za glumca trebalo bi pritisnuti na dugme koje bi ga nagnalo da se otisne, celo vreme mu govorite da se ne zaustavlja na putu, da ide do kraja, do krajnosti samog sebe. Pustite da komad izvesno vreme nas vaja“.

Kultna predstava Šabačkog pozorišta. Predstava ima svoje fanove, stalne gledaoce koji je redovno posećuju očekujući na svakom izvođenju nešto novo. Ima i onih koji dolaze da vide po ko zna koji put omiljene delove predstave.

Godine 1994., kada je premijerno izvedena, Ćelava pevačica Šabačkog pozorišta je uvrštena u pet najboljih predstava u zemlji.

Pored mnogobrojnih nagrada za predstavu u celini, režiju i glumačka ostvarenja na svim festivalima na kojima je prikazivana, predstava je bila vrlo zapažena na Svetskom festivalu Joneska, gde je u konkurenciji predstava iz celog sveta odnela značajne nagrade: za predstavu u celini, režiju i glumu. Ivan Tomašević je nagradjen za ulogu gospodina Martina. Grand prix Festivala ’’Joakim Vujić’’ za gospodje Martin dobila je Aneta Tomašević. Na istom festivalu za ulogu vatrogasnog kapetana nagradu je dobio Ljubiša Barović, za istu ulogu Ljubiša Barović je dobio nagradu i na Festivalu ’’Ljubiša Jovanović’’.