Čudna petlja

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Čudna petlja

Premijera: 29. Jan 2016.
Pisac: Simon Grabovac, Šandor Šuranji, Režija: Deneš Debrei

Igraju:

Emeše Nađabonji
Oršolja Cumbil
Boris Kučov
Gabor Mesaroš
Imre Elek Mikeš
Heni Varga

Kompozitor: Milan Nenin, Scenografija: Ema Pešti, Svetlo: Boris ButoracZasnovano na mislima i delima Deže Kostolanjia, Kris Katlera, Ernsta Jandla, Bernard Montoa, G.I. Gurdijeva, P.D. Uspenskog. Koprodukcija: Pozorište "Kosztolányi Dezső", Pozorišno Udruženje "Letnji bioskop", Kulturni Centart Novi Sad.

Predstava "Čudna petlja" govori o pojmu "NIŠTA". O tome kako karakterisanjem Nečega kao "ništa", ono dobija bar jedno ili niz značenja. Taj značenjski niz dolazi upravo iz procesa karakterizacije. A kakva će ta značenja biti, zavisi od onoga ko Nešto posmatra i karakteriše.
Predstava govori o Nama. Ali ne nama kao društvu, ili civilizaciji, vrsti... Već o Nama samima, o Nama kao bićima koja poseduju Svest - bili mi svesni te Svesti ili ne.
Tako je predstava i nastala.
Ansamblu je donet niz predložaka u vidu proznih i lirskih tekstova, filozofskih traktata i eseja, kratkih citata, audio i video zapisa, muzike i filma... Time je situacija "zapetljana", a zatim je kroz interakciju članova ansambla s tim materijalom, kao i kroz njihovu međusobnu interakciju, počelo je "raspetljavanje" čudne petlje, i traženje odgovora na nepostavljena pitanja.
Radnja predstave, ako je u striktnom smislu u opste i ima, se ne desava ni početkom, ni sredinom, ni krajem nekog veka. Ne dešava se ni na kom određenom mestu. Predstava se dešava "Sada i Ovde", u prostoru u kom se u tom trenutku izvodi, i to baš za publiku koja je u datom momentu posmatra. Zapravo, predstava se dešava Uz publiku koja je Sada Tu, ne tražeći od nje ništa.
Predstava "Čudna petlja" menja živote svih koji je izvode i gledaju – i to svaki put kada je izvode i gledaju. Zato je dobro često je izvoditi i često je gledati. Naravno, ako to želimo.
A ako ne želimo – onda ništa.

"U svakoj prilici kada pomisliš nešto lepo o sebi i u miru si sa sobom ti postaješ začetnik mira na celom svetu. Svaki mir i svaki rat začeti su u tvojim grudima." Bernard Monto