Dnevnik jednog ludaka

Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Dnevnik jednog ludaka

Pisac: N. V. Gogolj, Režija: Dušan Matejić

Igraju:

Dušan Matejić

Dizajn svetla: Gordana Pantelić; Dizajn zvuka: Bratislav Vasilić; Kostim: Ana MilojkovićMonodrama „Dnevnik jednog ludaka“ nastala je po istoimenom delu N. V. Gogolja i predstavlja završni master rad glumca Dušana Matejića. 

Gogolj je napisao ovu pripovetku 1831. godine. Objavljena je u zbirci pripovedaka „Peterburške priče“ 1834. Reč je o psihološko–grotesknom prikazu ludila. Junak je mali čovek, isfrustrirani, ali i zaljubljeni činovnik koji postaje opsednut bolesnom idejom o sopstvenoj veličini. Po nekim podacima, u ovom tekstu se prvi put u književnosti obrađuje motiv šizofrenije. U svojoj postavci Dušan Matejić demonstrira vrhunsku glumačku veštinu, a nadahnutom i raznovrsnom glumačkom igrom na najbolji način razotkriva sve slojeve ovog izvanrednog dela ruske književnosti i vešto i suvereno vodi publiku kroz uzbudljivu „pozorišnu avanturu“.

„Želeo sam da prikažem život jednog malog, nevažnog čoveka koji, razočaran i unesrećen, poveruje da je velik i važan, najvažniji. On ostvaruje svoj imaginarni svet u kome mu je lepo i u kome uživa, ali pod udarcem realnosti on iz tog nadrealnog sveta pada u svoju duboku, ličnu tragediju. Predmet ovog istraživanja i jeste bilo šta raditi, kako raditi, na koje načine i kojim sredstvima se treba služiti pri stvaranju i odbrani lika sa psihološkim poremećajem.

Nadam se da sam uspeo u svojoj nameri.”