Don Kihot

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
8.0

Broj ocena: 2;

Don Kihot

Premijera: 18. Dec 2010.
Pisac: Ludvig Minkus, Režija: Đula Harangozo

Igraju:

Kitri - Ana Đurić
Basil - Andrej Kolčeriju / Liviu Har
Espada - David Gruoso / Andrej Kolčeriju, Liviu Har
Don Kihot - Gleb Sumanov / Ivan Đerković
Sančo Pansa - Ranko Lazić / Ljiljana Jokanović
Mercedes - Bojana Mitić / Katarina Kljajić, Marijana Ćurčija, Dunja Lepuša
Gamaš - Andreja Kulešević / Igor Tauber
Prijateljice - Sonja Batić, Lana Stojanović / Dunja Lepuša, Olga Avramović, Sanja Pavić, Katarina Kljajić, Milena Krkotić
Amor - Jelena Nikolić / Sanja Pavić, Dunja Lepuša, Juka Macujama
Driada solo - Milena Krkotić / Katarina Kljajić, Bojana Mitić, Juka Macujama
Ciganka solo - Bojana Matić / Marijana Ćurčija, Mirjana Drobac, Verica Kozarev Klarić
Ciganin solo - Milan Ivan / Semjuel Bišop, David Gruoso
Kitrin otac-majka - Toni Ranđelović / Branka Gligorić
Gostioničar-Gostioničarka - Branka Gligorić
Služavka (taverna) - Verica Kozarev Klarić / Nadežda Salak, Irena Mesaroš
Gatara - Branka Gligorić

Dirigent: Mikica Jevtić / Vesna Šouc, Libreto: M. Petipa, Kostimograf: Mirjana Stojanović Maurič, Scenograf: Olga Đurđević, Asistenti koreografa: Angela Keveši, 
Balet-majstor: Oksana Storožuk, Repetitori: Milan Lazić, Vesna Brkić, Branka Gligorić, Jelena Vukadinović, Boris LadičorbićI ČIN

Prva slika

Stanovnici španskog gradića uživaju plešući na glavnom trgu. Najlepša devojka je Kitri, ćerka imućnog i pohlepnog gostioničara Lorenca. Ona počinje da pleše, a uskoro joj se pridružuje Basil, berberin, najšarmantniji i najomiljeniji momak u kraju, kao i dve Kitrine najbolje drugarice.

Lorenco svima kvari raspoloženje, jer se žestoko protivi tome da mu se ćerka uda za berberina. Iako se Kitri i Basil vole, on nije dobra prilika za udaju jer nikad nema ni prebijene pare.

Dolazi Gamaš, bogati plemić, po Lorencu idealni prosac. Iako pomalo budalast, jedan jak argument mu ide u korist: nikada nije švorc.

Nakon vedrog i poletnog španskog folklornog plesa – segidilje – ulaze vatrena igračica Mercedes, čuveni toreador Espada i njihova svita igrača i toreadora. Mercedes pleše između bodeža, a Espada izvodi zadivljujući ples s drugim toreadorima.

U jeku zabave u gradić stižu vitez Don Kihot i njegov verni sluga Sančo Pansa. Predstavljaju se začuđenim građanima i odlaze u gostionicu da se okrepe.

Ples na trgu se nastavlja. Don Kihot ostaje bez daha pred Kitrinom lepotom. U njoj „prepoznaje“ Dulsineju, idealizovani ženski lik iz njegovog viteškog sveta. Očaran je ljubavnim duetom mladog para, i poziva Kitri da zaplešu menuet. Ples je prožet ljubomornim scenama i vragolastim promenama partnera.

Mali skandal pruža priliku Bazilu i Kitri da srećno pobegnu. Sančo pokušava da odnese nešto hrane iz krčme, a da ne plati. Razbesneli gostioničar juri za njim i slučajno udari Gamaša. Kada otkriju da je mladi par pobegao, otac i prosac žele da pođu za njima, ali ih Don Kihot zaustavi svojim kopljem.

Druga slika

Don Kihot i njegov verni sluga Sančo Pansa lutaju dalje i u zoru stižu u ciganski logor, probudivši Cigane začuđene njihovim izgledom. Iznenađenje biva još veće kada se vitez uznemiri, umislivši da je vetrenjača zli div. Napada je uprkos protivljenju njegovog sluge i Cigana. Nakon juriša, pada na tlo i onesvesti se.

Don Kihot sanja drijade, prelepa vilinska bića. Predvođene svojom kraljicom i Amorom, drijade ga okružuju i odvode do Kitri, u kojoj Don Kihot i dalje vidi svoju voljenu Dulsineju. Drijade, Amor i Kitri igraju za Don Kihota vilinski ples.

Nakon priviđenja, Don Kihot dolazi svesti i ugleda svog slugu kako ga očajnički traži. Sančo je presrećan što konačno pronalazi svog gospodara. Njegovom veselju i sreći pridružuju se i temperamentni Cigani plešući do jutra.

 

II ČIN

Prva slika

Mladi se okupljaju u krčmi da se zabave. Kitri, Basil i dve devojke plešu, Espada im se pridružuje i takmiči se s Basilom. U rivalskom plesu, Basil oduševljava prisutne briljantnom igrom s čašama, ali atmosfera dostiže vrhunac kada Mercedes izvodi svoj vatreni ples.

U krčmu ulazi Lorencov sluga i upozorava zaljubljene da stižu razbesneli gospodar i naivni prosac.

Njihov dolazak izaziva opštu gungulu. Gamašu nude drugu devojku, ali Lorenco insistira da bogati prosac oženi Kitri. Da bi to sprečio, Basil odglumi samoubistvo. Don Kihot – koji je u međuvremenu stigao – ubeđuje Lorenca da svoju ćerku da mladiću koga voli. Čim Lorenco pristane na to, Bazil „oživi“ i, želeći da podeli svoju radost, sve goste u krčmi časti pićem. Sada to može da priušti, jer je zet imućnog čoveka.

Vesela grupa izlazi plešući, a Gamaš utapa razočaranje u piću.

Druga slika

Priča se nastavlja na glavnom trgu španskog gradića. Mladencima nakon venčanja svi čestitaju, više ništa ne može da pokvari njihovu sreću.

Sledi niz svadbenih plesova. Ističe se duet Kitri i Basila, poznat kao Gran pa-de-de (Grand pas de deux). Nakon dueta svi stanovnici gradića radosno plešu u čast mladenaca.