Draga Jelena

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Draga Jelena

Premijera: 17. Nov 2014.
Pisac: Ljudmila Razumovska, Režija: Milenija Stamenković

Igraju:

Jelena Sergejevna - Danica Ristovski
Vlada - Stefan Trifunović
Olјa - Vanja Nenadić
Vića - Miloš Petrović
Paja - Lazar Đukić

Prevod: Milenija Stamenković, Adaptacija: Milenija Stamenković i Milica Živanović, Dramaturg: Milica Živanović, Scenograf: Jelena Andžić, Kostimograf: Selena Tomašević, Inspicijent i sufler: Zorica PopovKada je drama „Draga Jelena“, Ljudmile Razumovske, prvi put predstavlјena javnosti, krajem sedamdesetih godina, šokirana sovjetska vlada zabranila je da se prikazuje „zbog lažno prikazane moralne degradacije sovjetske omladine i društva“. Međutim, nakon nekoliko godina, ova drama doživlјava prvo izvođenje i prevodi se na mnoge svetske jezike. Iako napisana pre više od trideset godina, drama „Draga Jelena Sergejevna“, ne samo da ostaje relevantna, već se čini da pitanja i dileme koje komad pokreće, u današnjem vremenu imaju čak i viši stepen aktuelnosti, nego u trenutku nastajanja. Tokom jedne noći, četvoro mladih lјudi dolazi kod profesorke, kako bi pokušali da uzmu klјuč od sefa i preprave maturske testove. Nasuprot njih je lik Jelene Sergejevne, krutog pedagoga starog kova, u čijem sistemu vrednosti istina, pravičnost i poštenje zauzimaju centralno mesto. Igra moći i sudar „Antigonine naravi“ i današnjeg „krućeg, pragmatičnijeg i energičnijeg vremena, koje iste takve vrednosti traži od novih lјudi“- kako kaže jedan od junaka, postaje test zrelosti za mlade, koji moraju da ispitaju svoje granice, uvide koliko su spremni daleko da odu u postizanju svojih cilјeva i iniciraju se u svet odraslih. Grupa od četvoro mladih lјudi reprezentuje zapravo svet u malom: Vića- neposredan, emotivan, povodlјivog karaktera, koji hrabrost i utehu traži u alkoholu, Paja, budući nesposobni intelektualac i slabić, Olјa, inteligentna, oštra, atraktivna mlada devojka koja ne želi skroman život i najzad zavodlјivo zlo, oličeno u liku Vlade, koji poput reditelјa uživa smišlјajući korake koji će dovesti do zadovolјenja njegove potrebe da vlada situacijom. Lik Vlade, zapravo otvara još jednu problematiku, a to je delegiranje odgovornosti. On je taj u koga su upereni pogledi drugih junaka kada se situacija ne odvija po planu ili kada traže hrabrost i odobravanje određenog postupka. Vlada upravlјa njima poput marionetama, sve do kraja komada, kada će drugi junaci, ipak morati da se suoče sa posledicama svog dolaska kod profesorke i igre koja je otišla predaleko. Ali, da li je tada već kasno?

Međutim, ova noć ostavlјa velikog traga i na Jelenu Sergejevnu, čije misli i ponašanje variraju od pokušaja da ih razume i posavetuje, do potpunog sloma, razočaranja, i pitanja „Koga to vaspitavamo“?

Drama „Draga Jelena“, nikako nije didaktičkog karaktera. Ljudmila Razumovska na vrlo inteligentan, bolan i surov način razotkriva pravo lice sveta, u kome se mladi lјudi teško mogu orijentisati. S jedne strane, upućeni su na gubitnike, koji su otelotvoreni u njihovim roditelјima i nastavnicima, dok naspram njih stoji svet materijalnog bogatstva, sigurnosti i sjaja. „Ako se nudi sladak život, što ne bih mogla i ja“, s pravom se pita junakinja ovog komada. Pravog odgovora nažalost nema, roditelјi i nastavnici stoje nemi i uplašeni pred svojom decom. „Vi ste nas rodili i naučili da budemo lažlјivci, muvatori i prevaranti“, kaže Paja, dok se obraća Jeleni Sergejevnoj.

I zaista, čini se da izlaza iz začaranog kruga nema, ali ni autentične i iskrene komunikacije među generacijama. Postoje samo argumenti i međusobna optuživanja, ali ne i pravi odgovori.

Milica Živanović