Gamma Cas

Bitef teatar | Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
4.0

Broj ocena: 1;

Gamma Cas

Premijera: 20. Oct 2015.
Pisac: Milena Bogavac, Režija: Jelena Bogavac

Igraju:

Dara Rančić
Aleksandra Veljković
Janko Cekić
Đorđe Živadinović Grgur
Jovan Zdravković
Uroš Novović
Uroš Mladenović

Sviraju: Andrija Gavrilović, Miloš Čolović, Nikola Radojičić

Autorski tim: Marko Berkeš, Igor Marković, Jelena StojanovićTEME I IDEJE

“Gamma Cas” je predstava koja se bavi pitanjem identiteta i različitim faktorima koji ga određuju. Poreklo, jezik, kultura, profesija, istorija, uspomene, lično i političko, nacionalno i globalno, intimno i kosmičko – ključni su pojmovi za razumevanje ove predstave. U njenom centru se nalazi junakinja koja piše tekst, suočavajući se sa svojim uspomenama, razmišljajući o životu i smrti, sebi i drugima koje sreće na svom putu. Izrazito fragmentarna radnja komada, objedinjena je njenom svešću. Komad se zbiva u prostoru sećanja, a za cilj ima da postavi pitanje: koliko nas postoji u drugim ljudima i koliko drugih ljudi živi u nama.

„Gamma Cas“ je lavina reči. Emotivna oluja, verbalni pljusak.

Elementarna nepogoda pričanja priče ili nemogućnosti da se priča ispriča. „Gamma Cas“ je komad u kom kasne letovi, uzleću plišane ovce, aviosaobraćaj u Evropi dolazi pred bankrot, gore mostovi na Dunavu, padaju na Roni, dok jedna žena u crnom, piše turistički vodič. Seća se, sanja i misli, plašeći svoj strah od smrti.

PREDSTAVA U NASTAJANJU

Komad “Gamma Cas” Jelena Bogavac prvi put je režirala 2010. godine. Ova, eksperimentalna inscenacija bavila se pisanjem i čitanjem, pa su u njenom nastanku, kao izvođači, učestvovali brojni pisci i spisateljice. Među njima je bio i Jovan Ćirilov,  (1931-2014), umetnički direktor, selektor i osnivač Bitefa, pisac, pesnik, dramaturg, teatrolog, leksikograf i reditelj. Njegov glas bio je deo zvučne matrice predstave, a njegove fotografije projektovale su se u video radu. Pred otvaranje 49 Bitefa 15, posvećenog Uspomeni Jovana Ćirilova, predstava iz 2010. ponovo je odigrana, u prostoru Bitef zone. Ovo izvođenje, bilo je i polazna tačka za novu inscenaciju teksta, u čijem središtu se nalazi pitanje identiteta. U okviru pratećeg programa festivala, publika je svakodnevno mogla da prisustvuje otvorenim probama, razgovara sa autorima, sluša izvođače i postavlja pitanja. Delovi novonastale predstave, prikazani su publici na zatvaranju Festivala. Ova tri segmenta rada na predstavi, nazvana “epizodama”, bila su stanice u procesu rada na predstavi.  U njoj su tako dobili priliku da učestvuju svi zainteresovani, slučajni prolaznici i prolaznice, čitava zajednica okupljena u prostoru Bitef zone.