Gnjida

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Gnjida

Premijera: 02. Apr 2015.
Pisac: Ivo Brešan, Režija: Snežana Udicki

Igraju:

Kulić, gradonačelnik - Borivoje Božanić
Nedeljka, njegova žena - Deana Kostić
Mima, njihova kći - Aleksandra Ristić
Škrapić, kafedžija, predsednik GSS-a - Slobodan Petranović
Rita, njegova žena - Ksenija Melentić
Bakota, zubar, predsednik SSS - Siniša Maksimović
Sonja, njegova žena - Ivana Jokić
Zekan, bivši načelnik SUP-a - Ljubiša Barović
Bibi, njegov sin - Nikola Breković
Marica Gnjidić, probisvet - Dragana Radojević
Šiško - Marko Ivanović
Svile, konobar - Lazar Maksić

Scenograf: Marijana Zorzić-Petrović, Kostimograf: Marija Stevanović, Scenski pokret: Petar Pjer Rajković, Adaptacija na srpski jezik: Zoran Karajić, Izbor muzike: Kosta PavlovićU komediji “Gnjida” Brešan se bavi temom prljavih priprema pozicije i opozicije za pobedu na predstojećim izborima, nama vrlo bliskom i prepoznatljivom, jer je živimo u raznim oblicima više od 20 godina unazad. 

Paradoks je što većina ljudi i dalje nije osvestila činjenicu da smo svi samo pioni u rukama mnogo većih sila i da je zapravo lakoća manipulacije i njena ogromna moć ključ za dostizanje cilja. Danas se više niko ne trudi da rasvetli ili da sazna istinu već samo očekujemo senzaciju u vidu nekog skandaloznog naslova u medijima, a upravo su mediji tu da bi manipulisali nama. Koliko god nam neki od njih izgledali kao nezavisni, većina ih je tu s istim razlogom. 

Mi nismo želeli da damo odgovor na pitanje zašto je danas tako lako manipulisati ljudima, jer da ga znamo, sigurno ne bismo bili ovde i pravili predstavu, već bismo upravljali negde sa vrha piramide i uređivali mnogo krupnije stvari nego što je pravljenje predstave. S druge strane, ni vas, publiku, sigurno ne bi zanimalo pozorište u koje ste došli, već biste se bavili istim tim uređenjem To je jedan od razloga zbog čega mi je drago što smo se našli na jednom zajedničkom mestu, koje nema veze ni s manipulacijom, ni s interesima, već nam je isti cilj - ljubav prema umetnosti. 

Žanrom slepstik komedije želimo da prikažemo sociološki milje našeg društva, bez ikakvih moralnih, a još manje estetskih vrednosti, koje se zasniva na gegu, improvizaciji, persiflaži, a sve u svrsi pravljenja predstave za narod, ali ne u pozorištu, već na mnogo opasnijem mestu.