Gusari

Knjaževsko-srpski teatar | Predstava za decu
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Gusari

Premijera: 09. Nov 2007.
Pisac: Miloš Janoušek, Režija: Jan Čani

Igraju:

Paća - Jasmina Dimitrijević 
Bartolomeo - Miloš Krstović
Crna brada - Aleksandar Milojević 
Pogo -  Čedomir Štajn 

Prevod sa slovačkog: Samuel Boldocki, Dramaturg: Marija Soldatović, Songove napisali: Gvido Tartalja, Duško Radović i Ljubivoje Ršumović, Scenografija: Milivoje Štulović, Kostimograf: Jelena Jovanović, Kompozitor: Dragan Urošević - Uroš, Koreograf: Danijela Sagić Ko su gusari
Gusari (engleski corasairs ili privateers) za razliku od pirata koji su bili obični pljačkaši koji vrše razbojništva bili su pljačkaši koji su bili u službi države koji su harali morima sa naoružanim brodovima kojima su napadali trgovačke i ratne brodove neke zemlje koja je trenutno u ratu sa zemljom koja je izdala takozvano Gusarsko pismo, koje im je jamčilo da u slučaju zarobljavanja neće biti obešeni kao pirati i da će deo plena koji budu posedovali predati zemlji koja ih zarobi. To su uglavnom bili Englezi. 
Iz gusarskog kodeksa
Svaki čovek, učestvuje u rešavanju trenutnih problema; svaki čovek ima pravo na namirnice i žestoka pića. Sve sveće na brodu moraju da se gase u osam uveče. Kome se pije posle tog vremena mora piti na palubi ispod otvorenog neba. Nijedan član posade ne sme dovesti suprugu ili neku žensku osobu na brod. Svaki obračun na brodu je zabranjen. Sve svađe i razmirice rešavaju se na kopnu. Niko ne sme da napusti posadu dok ne stekne hiljadu funti.