Ivkova slava – Prizren 2019.

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Ivkova slava – Prizren 2019.

Premijera: 26. maj 2019.
Pisac: Po motivima teksta "Ivkova slava" Stevana Sremca, Režija: Bojan Stojčetović

Igraju:

Ivko Mijalković - Milan Vasić
Kevka – Sanja Krstović
Neko – Aleksandar Mihailović
Kadrija – Igor Borojević
Kurjak – Nebojša Đorđević
Smuk – Nemanja Janičić
Sika – Anika Grujić
Mariola – Katarina Jeličić
Pukovnik – Dejan Cicmilović
Muzičar 1 – Vladimir Jocović
Muzičar 2 / vojnik – Strahinja Bičanin
Mirka – Marija Masal
Stefka / kurva 1 – Jelena Orlović
Bisenija / kurva 2 – Tamara Tomanović/Olivera Bacić
Perka / kurva 3 – Ivana Kovačević
Cajka – Jasmina Stoiljković/Milica Majstorović
Jova – Branko Babović/Bratislav Slavković Keša

Scenograf: Goran Stojčetović, Kostimograf: Tatjana Radišić, Kompozitor: Bojan Stojčetović, Koreograf: Nebojša GromilićKoprodukcija Narodno pozorište Niš i Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici

Reč reditelja

Ivkova slava – sinonim za višednevno pijanstvo i bahaćenje. A sve to u oblandi veselog srpskog karaktera i nevinosti. A šta ako to nije tako?

Kada sam prvi put, još davne 2005-e, poželeo da postavim Ivkovu slavu, ni slutio nisam da će mi biti potrebno 14 godina za njenu realizaciju. Ispostavilo se kao dobro. Naime, u samom startu sam želeo da to bude drama, i da ni na koj način ne ismevamo nečiju muku, kada ti neku uzurpira kuću i život. Međutim, pretakanje likova i karaktera iz komičnog, u dramsko, je predstavljalo izazov. Zapravo, sam Sremac je napisao komad kao laku komediju, bez utemeljivanja na čvrstim karakterima likova, a uglavnom baziranim na spoljnom izrazu i stereotipskom poimanja boemstva. U takvom jednom komadu, naći prostor za dramski realizam, je nešto što kod mnogih, u startu izaziva sumnju. Pomenute godine čekanja su dovele do toga, da se rešenje samo nametnulo. Uzeo sam zdravo Sremčevo seme ”Ivkova slava”, i posadio ga na Kosmetu. Nikla je dugo tražena drama! Sve je dobilo drugačiju konotaciju. I ubijanje stoke i živine, i uništavanje resursa i hrane. I maltretiranje žena koje dolaze na paterice, i pucanje na samog Ivka! Više ničeg nije bilo komičnog u komadu.

Smestili smo Ivka u Prizren. Srpske goste na slavi, ”presvukli” u preostale Srbe koji i danas žive u Prizrenu. Dodali prve komšije Albance, i dobili smo jedan, sasvim novi komad.

Međutim, postojala je opasnost, da se predstava ne pretvori u politički komad, gde banalizujemo stvari, i upiremo prstom samo na jednu stranu. Bila je potrebna dramaturška intervencija, koja će te zamke izbeći.

Zagrebali smo površinu, i ušli duboko u same likove. Iščupali njihove sakrivene ličnosti, i otkrili, da zapravo svako od njih ima svoje probleme, strahove i tajne. E tada smo mogli da konstatujemo da smo dobili pravu dramu, koja, u ovom slučaju, ima svoje uporište u rešavanju ličnih problema. Dramski sukob je konačno zamirisao. Mogli smo da branimo komad!

A taj komad govori o ljudima, njihovim odnosima, pomešanim osećanjima,  svakodnevnim strahovima, promašenim životima, jednom rečju, govori o teškim sudbinama. Zašto je komad ”Ivkova slava – Prizren 2019”, potreban kulturnoj sceni Srbije? Zato što govori o istini, a umetnici su dužni da istinu izbacuju na površinu! Ona mora da pronađe put do ljudi, koji žele da je čuju.