Iz života insekata

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Iz života insekata

Premijera: 06. dec 2017.
Pisac: Karel Čapek, Režija: Ivan Vuković

Igraju:

Miloš Đorđević

Lako Nikolić

Jovo Maksić

Milorad Damjanović

Vladan Milić

Milica Janevski

Aleksandra Anja Alač

Nemanja Oliverić

Katarina Marković

Prevod i dramaturgija: Slobodan Obradović, scenograf: Vesna Popović, kostimograf: Ivana Mladenović, kompozitor: Irena Popović Dragović, scenski pokret: Marija Milenković.Neposredno po završetku 1. Svetskog rata, znameniti češki pisac Karel Čapek predvideo je, kroz scensku alegoriju “Iz života insekata”, opasnosti koje militarizacija i uniformno mišljenje nose budućnosti civilizacije. Premijera ove i danas aktuelne satire, u režiji Ivana Vukovića, planirana je za početak decembra na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Duboko u šumi živi mnoštvo insekata. Mnogi od njih poseduju ljudske osobine – flertujući leptiri, sebični balegari, mravi diktatori žive po ritmu i u želji za vlašću. Sve ovo posmatra Putnik koji u njihovom svetu i odnosima prepoznaje metaforu na ponašanje ljudi i savremenog društva koje tih dvadesetih polako počinje da klizi u totalitarizam. Čapekova drama nosi snažnu anti-ratnu poruku i dalje je jedna od njegovih najizvođenijih drama.

Satira “Iz života insekata” objavljena je 1921, a praizvedba je bila godinu dana kasnije u Narodnom pozorištu u Brnu (Češka). Par meseci kasnije izvedena je u Sjedinjenim državama, a 1923. i u Velikoj Britaniji. Čapek je komad napisao u saradnji sa bratom Jozefom.

Češki dramatičar, novelista, esejista, izdavač, umetnički fotograf i kritičar, Karel Čapek (1890-1938) jedan je od najznačajnijih stvaralaca prve polovine 20. veka. Reč “robot”, karakteristična za tehničko-tehnološku civilizaciju, prvi put se pominje u njegovoj naučno-fantastičnoj drami “R.U.R”. Više puta je predlagan za Nobelovu nagradu za književnost, jedan je od osnivača češkog PEN centra, koje već decenijama dodeljuje priznanje nazvano njegovim imenom za literarno delo koje doprinosi jačanju demokratskih i humanističkih vrednosti u društvu.