Ja i ti

Bitef teatar | Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Ja i ti

Premijera: 08. Apr 2011.
Pisac: Henri Farel, Režija: Branka Stojković i Olivera Viktorović

Igraju:

Baby Jane Hudson - Branka Stojković
Blanche Hudson - Olivera Viktorović Đurašković

Supervizor: Mirjana Karanović, Dramaturg: Danka Sekuloivć, Kostimograf: Snežana Šimić, Kompozitor: Anja Đorđević, Koreograf: Damjan Kecojević, Predstava po motivima filma "Šta se dogodilo sa baby Jane".

Žanrovski neodrediv film je ovde prerađen u psihološku dramu. Jasne posledice, sa jedne strane nedovoljno a sa druge previše maženog detinjstva, preko posledica iste ali obrnute sitacije u kasnom adolescenskom životu, ostavile su prostor za žal u zrelosti. Tako dva glavna karaktera, dve sestre, u večitom životnom disbalansu ostaju prepuštene jedna drugoj. Ne priznajući jedna drugoj dovoljno značaja njihova borba protiv usamljenosti ih dovodi u još veću samoću u kojoj su zajedno igrom slučaja. Odbijajući da se sprijatelje njihovo rivalstvo ih dovodi do ivica egzistencije. Ostavljajući ih, kao ljušture nekadašnje slave, nemilosrdnoj želji da još samo jednom budu uspešne.

Suprotno tromosti ova dva karaktera predstava ima razigran ritam, koji je postignut brzim menjanjima scena i likova u njima. Dve glumice koje su na ravne časti podelile osam uloga postižu sklad prebacivajući energije svake uloge iz scene u scenu.

Tako je da su čas jedna drugoj verni oslonac, da bi već u drugom trenu opet bile simbol svega što ih ugrožava. Upravo takvi preokreti daju predstavi psihološki karakter.

Prebacivanjem iz lika u lik, prikazane su i mnoge razlike u ličnostima, ali jedna konstanta uvek ostaje – a to je prikrivena sebičnosti i egocentričnost.

Ništa manje interesantne promene prisutne su i u kostimima, koji osim praktično-funkcionalne uloge još doprinose razumevanju prelaza iz scene u scenu; iz lika u lika. 
Originalna muzika se potpuno prirodno utapa u predstavu. Harmonije i promene ritma na specifičan način pripremaju publiku na vrtlog informacija koje se emituju sa scene.

Ova predstava prikazuje društvene promene, ali još surovije ona predstavlja težnje i vrednosti koje društvo i dalje nije uspelo da unapredi.