Ljubavni napitak

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Ljubavni napitak

Premijera: 15. feb 2014.
Pisac: G. Doniceti, Režija: Tadija Miletić

Igraju:

Solisti:
Nemorino - Vladimir Lalić/Tibor Heveši
Adina - Nevena Tirnanić/Jovana Čurović
Belkore - Ivan Plazačić
Dulkamara - Mihailo Šljivić/Nikola Basta
Đaneta - Ana Petrović/Olivera Krljević

Horski ansambl:
Dragana Radovanović (Seljanka)
Nevena Đorđević (Konobarica)
Zorana Stanišić (Gospođa)
Jovana Jovićević (Piljarica)
Marko Živković (Piljar)
Stevan Karanac (Seljak)
Vladimir Bulatović (Starac)
Aleksandar Novaković (Krčmar)

Libreto: Feliče Romani, Prevod: Tadija Miletić, Umetnički rukovodilac: Stanko Jovanović, Režija i dramatizacija: Tadija Miletić, Klavirska saradnja: Vladimir Gligorić, Scenograf: Miraš Vuksanović, Kostimograf: Snežana Pešić Rajić, Izvršni producent: Andreja RackovOperom Ljubavni napitak Gaetana Donicetija nastavljamo naš program za mlade i za decu koji smo započeli 2013. godine sa operom Čarobna frula V.A. Mocarta, u želji da stvaramo operski podmladak, buduće ljubitelje operske umetnosti. Opera se izvodi na srpskom jeziku, u skraćenoj verziji i uz klavirsku pratnju, kako bi bila dostupna i publici u unutrašnjosti naše zemlje koja nema scenske kapacitete za izvođenje kompletnih opera.

Ljubavni napitak je komična opera satkana od priče o radosti, ljubomori, zaljubljenosti, igri, pre svega ljubavi. Prelepa Adina čita priču o čudesnom napitku koji rešava sve ljubavne probleme i mladi Nemorino u tome vidi način da se Adina napokon zaljubi u njega. Dolazak doktora Duklamare u selo događa se u pravom trenutku. Nemorino od njega otkupljuje ljubavni napitak i time započinje niz smešnih i interesantnih dešavanja koja pokazuju šta je sve zaljubljena osoba spremna da učini. Na kraju, najvažnije je upoznati pravu ljubav, pronaći prave vrednosti u životu i potvrditi da život ima smisla jedino ako ga delimo sa osobom koju volimo.

U režiji i dramatizaciji Tadije Miletića, opera počinje velikom pijacom, gde se u žamoru i gužvi između ostalih stvari prodaje i sam ljubavni napitak. Režijskom koncepcijom se ukida tzv. „četvrti zid“, i dramska radnja se odvija svuda, kao i okolo gledalaca. Umetnički rukovodilac projekta je dirigent Stanko Jovanović, uz klavirsku saradnju pijaniste Vladimira Gligorića. Legendarna arija „Una furtiva lagrima“ predstavlja jednu od najpoznatijih i najveličanstvenijih dela operskog stvaralaštva, a u izvođenju solista Vladimira Lalića i Tibora Hevešija dobija nov i mladalački polet.