Male tajne

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
9.0

Broj ocena: 1;

Male tajne

Premijera: 29. Mar 2015.
Pisac: Goran Marković, Režija: Goran Marković

Igraju:

Erih Hecl - Predrag Ejdus
Petar Radovanović - Vojin Ćetković
August fon Majstner - Tihomir Stanić
Dimitrije Stakić - Srđan Timarov
Joakim Vaserman -  Petar Benčina
Ankica Stanković -  Andrijana Oliverić
Vidosava Vida Rosić - Branislava Podrumac
Dušan Stanković - Miodrag Radonjić
Vukašin Tanasković - Miloš Anđelković
Lazar Laza Dračo - Rade Ćosić
Kristifor Kića Kaluđerović -  Andrija Kuzmanović

Bend Hot Club of Belgrade:
Branko Maćić, Vladimir Nikić, Filip Krumes, Milan Jeftić, Nebojša Pešić, Nikola Đokić

Plesni ansambl:
Helena Petrović, Jelena Borović, Irena Maksimović

Originalna muzika: Zoran Simjanović, Scenograf: Nebojša Bradić, Kostimograf: Dragana Ognjenović, Koreograf: Mirko Knežević, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Dizajn svetla: Srđan Jovanović, Asistent reditelja: Maša Nešković, Asistent scenografa: Slavica Marković, Autor teksta songova: Branko StevanovićPredmet interesovanja ovog komada je pozorišna družina, dramska grupa koja je stvarno postojala, nastala pred Drugi svetski rat, delovala tokom rata i posle njega, bila pokretačka snaga Beogradskog Dramskog Pozorišta u njegovim slavnim godinama i raspala se pred kraj pedesetih, neposredno pošto je učestvovala u rađanju jednog novog teatra – Ateljea 212. Mi ćemo pratiti nastanak ove družine, njen razvoj i vrhunac, i najzad se, kada ona prestane da postoji, oprostiti od nje.

„Ova priča će, dakle, biti zasnovana na istinitim zbivanjima, ali će, u isto vreme, biti pomešana sa mnoštvom izmišljenih događaja. Pošto ćemo na taj način faktografiju pomešati sa fikcijom, junaci ovog komada neće biti stvarne ličnosti. Iako su nam uzori bili imena koje su zaista postojala većina likova će do te mere biti modifikovana i pomešana sa stvarima koji su produkt mašte da se ne može govoriti o istorijskoj verodostojnosti“, ističe reditelj.

Način na koji ćemo ispričati ovu hroniku primeren je dramskoj formi: bavićemo se pojedinačnim sudbinama njenih aktera ali ćemo istovremeno posmatrati šta se dešava sa društvom kroz taj dvadesetogodišnji period. Naravno, nas će interesovati i fenomen samog pozorišta, glume i odnos vlasti prema toj umetnosti. Ali, u prvom planu biće glumci, njihovi životi, umetnički razvoj, intima, ljubavne peripetije i sve ono što čini život iza pozorišne zavese. Pored glavnih junaka, članova pozorišne družine, tu je još mnoštvo važnih likova, od mecene, preko učitelja glume, nemačkih okupatora i drugih…

Paralelno sa razvojem priče, događaje će pratiti šlageri iz epohe. Možda je važno napomenuti da će “Male tajne” ujedno biti i svojevrsna retrospektiva zabavne muzike u periodu od 1939, kada naša priča počinje, za vreme rata i nemačke okupacije, pa sve do 1958, kada se serija završava. Muzičke tačke će biti inkorporirane u priču ali će istovremeno biti i numere za sebe.