Muške stvari

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
7.0

Broj ocena: 2;

Muške stvari

Pisac: Franc Ksaver Krec, Režija: Dušan Petrović

Igraju:

Marta - Sanja Ristić Krajnov
Oto - Jugoslav Krajnov

Adaptacija: Dušan Petrović, Scenografija i izbor muzike: Dušan Petrović, Izvršni producent: Jugoslav Krajnov, Fotografija: Branislav LučićDrame Franca Ksavera Kreca nikad nisu pisane jednoznačno i uvek su uzbuđivale duhove društva kom su namenjene. Takva je i „Muške stvari“, drama koja propituje odnos dvoje ljudi na margini, mogućnost ljubavnog odnosa između njih. Kao što za biljke kažu da su lepše kad su voljene, tako je i kod ljudi. Bivaju sve ružniji, divljaju, kad žive usamljeni.

Marta je mesarka, Oto radi šta i kad ga zapadne. Ona se zagledala u njega, a on igra tipičnu igru nećkanja, jer vidi da je ona gotova. Bez muškarca, zna se kako ovaj svet za ženu može biti surov.
Ponos, predrasude i stereotipi, zaista svaku stvar mogu dovesti do krajnjih granica, pa će Oto prilično da zloupotrebljava potrebu za dominacijom i druge famozne „mačoizme“, koje su i osnovni pokretački princip drame. Ženski lik, pak, nedvosmisleno je osovinski, jer pored boljeg materijalnog statusa, Marta uživa i plemenitije misli, manire i navike. Stvar je tako još komplikovanija…