Opet plače, al sad od sreće

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Opet plače, al sad od sreće

Premijera: 08. mar 2019.
Pisac: Novica Savić, Režija: Ivica Klemenc

Igraju:

Olivera - Biljana Zdravković
Muniša - Hadži Nemanja Jovanović
Radoje - Slobodan Ljubičić
Draginja - Dragana Vranjanac
Radojko - Momčilo Murić

Scenografija: Marijana Zorzić Petrović, Kostimografija: Snežana KovačevićU komediji „Opet plače, al sad od sreće“ Novice Savića, nećemo se susresti sa prodajom bubrega, već sa naručivanjem i kupovinom novorođene dece! Radnja dela događa se u čekaonici na železničkoj stanici provincijskog gradića u kojoj Muniša, u želji da napusti oca stakloresca i rad u njegovoj radionici, zatiče tmurnu i neraspoloženu Oliveru, sredovečnu ženu, koja odlazi za prestonicu neobavljenog posla. Naime, nije uspela da kupi dete od bračnog para, inače poznatog u gradiću, koji već dvadesetak godina „isporučuje“ za dobre novce novorođenčad nerotkinjama!

Ova komedija napisana je dramaturški vešto, uz nesumnjivo poznavanje malovaroškog mentaliteta: razgovor četvoro ljudi u čekaonici železničke stanice i otkriva gotovo sve „tajne“ života provincijske sredine. I sve bi to moglo izgledati komediografski iščašeno i izvitopereno kad ne bi bilo istinito i sasvim mogućno u nas tokom poslednje decenije prošlog i početkom ovog, 21. veka. Razgovor i sve što se dešava u čekaonici železničke stanice provincijske varošice smeštene na nekoj sporednoj pruzi upravo zbog očigledne istinitosti uzdiže se do metaforične slike ne samo jedne sredine, nego i čitave ove zemlje.

Komedija „Opet plače, al sad od sreće“ efektno je scensko delo, koje će, uvereni smo, naći svoje izvođače u pozorištu, ali i na elektronskim emisionim medijima, odnosno na radiju i televiziji: dobro sprovedena dramaturška pravila o jedinstvu mesta, radnje i vremena, verodostojno prikazani likovi, kao i do autentičnosti verno oblikobane razgovorne scene, čine ovaj tekst pogodnim i za medijska izvođenja. Ne treba zanemariti ni da lepo profilisani likovi različitih zanimanja i opredeljenja daju mogućnosti i režiji i glumcima za efektnu scensku realizaciju.

Dr Raško Jovanović
(Savremena srpska drama 13, Beograd, 2002)