Orfej

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Orfej

Premijera: 18. Nov 2017.
Pisac: Klaudio Monteverdi, Režija: Aleksandar Nikolić

Igraju:

Vokalni solisti: Nikola Diskić, Antonia Dunjko, Dragana Popović, Franko Klisović, Marko Živković, Ljubomir Popović, Sreten Manojlović i dr.

Hor, orkestar & Balet Nove beogradske opere

Libreto: Alessandro Striggio, Dirigent: Predrag Gosta, Umetničko vođstvo: Marijana Mijanović & Predrag Gosta, Koreografija: Aleksandar Ilić, Scenografija: Tanja Žiropađa, Produkcija & Kostimografija: Igor Jagić, Kostimi: Slavica RibaćU čast 450-godišnjice od rođenja Monteverdija i 410 godina od prvog izvođenja opere.

Nova beogradska opera i Opera i Teatar „Madlenianum“ (Srbija) predstavili su 2014. godine svoju prvu Monteverdijevu operu „Krunisanje Popeje“ i stekli veliko priznanje. Tri godine kasnije, u godini kada se obeležava  450-godišnjica od rođenja velikog kompozitora, izvešće Monteverdijevu operu „Orfej“, koja se generalno smatra „prvom operom“.  Napisana 1607. godine, Monteverdijeva upotreba vokalnih i orkestarskih boja, odsviranih na instrumentima tog doba, postavila je osnovu za dalji razvoj opere kao žanra, a njegovo vrsno vokalno pisanje inspirisalo je buduće generacije. Priča o Ofrejevoj potrazi za svojom voljenom u podzemlju nije inspirisala samo Monteverdija, već kasnije i Gluka, kao i mnoge druge kompozitore. Vrsno umetničko vođstvo stručnjaka u ovom istorijskom izvođenju, Marijane Mijanović i Predraga Gosta i izvanredna inscenacija Aleksandra Nikolića, pružaju retku priliku uživanja u ovoj muzici, baš na način koji je i bio namera samog kompozitora.